Bodo električna vozila omogočila novo vrsto hotelov prihodnosti?

Hyundai z željo prikazati priročnosti tehnologije 230 V kot vira napajanja V2L ("vehicle to load") in raziskovanja trajnostnih načinov preživljanja počitnic odpira hotel, ki ga bodo poganjali avtomobili Ioniq 5.

Hotel Hyundai (foto: Hyundai) Hyundai
9. 10. 2022

V angleškem okraju Essex, kakšno uro od Londona, se bo kmalu odprl zanimiv pojavni hotel na prostem. S sobami, restavracijo, celo kinom. Posebnost hotela je, da bo za električno energijo poskrbel Hyundaiev Ioniq 5 s svojo tehnologijo V2L, kar pomeni, da lahko za električne porabnike ponudi 230 V izmenični vir napajanja. Navadno šuko vtičnico, po domače.

Koncept so si zamislili potem, ko so v raziskavi ugotovili, da je bilo več kot 55 odstotkov Britancev zaradi naraščajočih stroškov primoranih premisliti o svojih počitniških načrtih. Skoraj polovica (44 odstotkov) jih je odgovorila, da bi prihodnje leto počitnice raje preživeli v enem kraju (in manj potovali), nekateri tudi bližje domu. Predvsem zaradi trajnosti, podpiranja lokalne ekonomije in manj stresa.

Preberite tudi test Hyundaia Ioniq 5

Hotel bo torej imel razkošni apartma oziroma hiško, izposojeno pri Colemans Farm, v kateri bo elektriko za luči in vtičnice priskrbel Ioniq 5, parkiran ob hiški. V baru in restavraciji s trajnostnim menijem, kjer bodo kuhali predvsem na ognju, si lahko naročiš kavo iz aparata, ki ga spet poganja Ioniq 5. Nato pa pred spanjem pogledaš še film na projektorju ob pokovki iz aparata, ki sta seveda priklopljena na Ioniq 5.

Grace Dent, kuratorka hotela, dodaja: "Danes želimo vse bolj posebne in nepozabne počitnice, naša ideja pa ponuja okusno in zanimivo mešanico inovacije, razkošja in udobja. Seveda se potem postavlja vprašanje - kje se bo hotel Hyundai pojavil v prihodnje?" Upa, da je to le začetna zasnova razkošnih počitnic, ki jih bo omogočila energija, shranjena v avtomobilu. V izogib glasnim generatorjem se sliši lepo, a vendarle je tudi avto treba slej kot prej nekje napolniti. Hotel bo odprt 14 noči, goste pa bodo izbrali s pomočjo natečaja.