Bomo kmalu namesto soli pozimi posipavali grozdje?

Grozdne lupine naj bi predstavljale učinkovito in hkrati ekološko neoporečno rešitev vsem do sedaj znanim sredstvom za preprečevanje nastanka ledu.

Bomo kmalu namesto soli pozimi posipavali grozdje? (foto: Profimedia) Profimedia
16. 12. 2019

Pred dnevi, ko je Slovenijo zajela prva pošiljka snega, so cestni delavci prvič  posipali ceste s soljo to zimo. Kot je splošno znano, sol preprečuje poledico in sprijemanje snega na vozno podlago, s čimer bistveno pripomore k večji varnosti na cesti. A sol ima tudi negativne učinke. Gre namreč za korozivno snov, ki močno pospešuje rjavenje avtomobilov, hkrati pa dolgoročno uničuje asfaltno podlago.

V ZDA zgolj za popravilo cest in odpravo poškodb, ki jih povzročijo sol za posipanje in druge snovi za preprečevanje poledice, na leto namenijo kar pet milijard dolarjev ali dobre štiri milijarde evrov. A kot kaže, bi se lahko ti stroški v prihodnje bistveno zmanjšali. Po poročanju spletnega portala Traffic Technology Today so namreč na univerzi v Washingtonu razvili novo sredstvo, ki bi lahko uspešno nadomestilo sol in druge kemične preparate za preprečevanje nastanka ledu, temelji pa na – grozdju.

No, natančneje grozdne lupine so 'čarobna sestavina' novega sredstva, katerim bi nato dodali še kup drugih naravnih odpadkov, kot so recimo gnila jabolka in podobno. Pri vsem skupaj gre za že nekaj let staro idejo Xianming Shija, raziskovalca na omenjeni univerzi, ki je na idejo o uporabi grozdnih lupin prišel na Aljaski, kjer je potreba po tovrstnih pripomočkih še nekoliko večja.

Ali bo omenjena novost zaživela ali ne je zaenkrat še prezgodaj napovedovati, a možnosti so. Nenazadnje so v ZDA do sedaj kot organsko alternativo soli in drugim rešitvam za odmrzovanje že uporabljali pesin sok, ki pa je ob stiku z vodo in vodnimi habitati povzročal drastično zmanjšanje količine kisika in tako ogrožal življenje v njej.