Bosch na novo ustvaril avtomobilski senčnik

Eden od najstarejših avtomobilskih izumov je podlegel digitalizaciji.

Bosch na novo ustvaril avtomobilski senčnik (foto: Bosch) Bosch
7. 1. 2020

Avtomobilski senčnik je element vsakega avtomobila, brez katerega bi bili sončni dnevi v vozilu pogosto precej bolj neznosni. Gre za skoraj stoletje star izum, ki pa se v bistvu vse do danes ni kaj dosti spremenil. Niti se ni zdelo, da je to potrebno. A pri Boschu se s tem niso strinjali in so se povsem na novo lotili izdelave senčnika, ki bo ob nespremenjeni funkcionalnosti pripomogel k boljšemu pregledu okolice in večji varnosti.

Na prostor, kjer se običajno nahaja senčilo, so pri Boschu namestili prozoren večji LCD zaslon, sestavljen iz mreže manjših šestkotnih zaslonov. V sistem je poleg tega povezal še kamero, obrnjeno proti vozniku (ali sopotniku), ki s pomočjo umetne inteligence zaznava sence na obrazu in spreminjanje obraznih potez zaradi motečega sonca. Na podlagi zbranih podatkov bo nato sistem zatemnil posamezne sektorje senčnika, skozi katere sveti moteče sonce, druge  predele senčnika pa bo pustil prosojne.

Pomembnejši kot se zdi

Boscheva novost se morda zdi kaplja čez rob pri vključevanju sodobnih tehnologij v avtomobile, a Nemci svoj izum opravičujejo s podatki ameriškega urada za avtocestno varnost, ki kažejo, da sonce iz z njim povezana sončna slepota vsako leto povzroči več tisoč prometnih nesreč. Druge raziskave kažejo, da se v takšnih pogojih možnosti za nastanek prometnih nesreč povečajo za kar 16 odstotkov.

Virtual Visor, kakor so pri Boschu poimenovali novost, je zaenkrat že naletela na pozitiven odziv javnosti. Na aktualnem salonu zabavne elektronike CES, kjer je doživel svojo premiero, je namreč že prejel nagrado za inovacijo leta, poleg tega pa še nagrado za najboljšo inovacijo na področju sistemov za avtomobilsko varnost in razvedrilo. Zanimivo bo torej videti, ali bo sistem zaživel tudi v praksi in kdo ga bo prvi uporabil.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri