Preverite, kako vam ta majhen simbol na instrumentni plošči olajša (prvi) obisk bencinskega servisa

Avtomobilska industrija nima nobenih pravil ali smernic za izbiro strani, kjer bo odprtina oziroma vratca za dolivanje goriva. Zato je to dobro dobro vedeti, preden se z novim, najetim ali sposojenim avtomobilom ustavite na črpalki.

19. 7. 2022

Scenarij ste gotovo že doživeli in verjetno vam niti malo ni bil všeč - Z najetim avtomboilom ste morali samo še na bencinsko in ga potem vrniti. Seveda vas priganja čas in tik preden zapeljete na bencinsko se spomnite: »Kje za vraga je odprtina?« In ker ima Murphy vedno prav, ste ustavili na napačni strani in potem vlekli cev ob in po avtomobilu (če je bila seveda dovolj dolga), na veliko veselje in hahljanje vse okoli vas.

Dejstvo seveda je, da je avtomobilska industrija vgrajevala odprtine običajno na tisti strani, kjer se nahaja volan - ampak v glavnem v državi ali celini, kjer je bil avto izdelan. Toda kot rečeno - pri tem ni nobenega pravila ali trde usmeritve. V času, ko postajajo avtomboili vedno bolj tehnično napredni, vse bolj polni nove tehnologije (predvsem pri priključnih hibridih), pa je prostora za vgrajevanje sistema za polnjenje rezervoarja vedno manj in inženirji se morajo odločiti za stran avtomobila, kjer je to sploh izvedljivo. In za tisto stran avtomobila, kjer je to najbolj enostavno, praktično in cenovno ugodno.

Brez stresa na pravo stran

Seveda si lahko zgoraj opisano mučno sceno in kar nekaj stresa lahko tudi precej enostavno prihranite - brez da bi odprli vrata. In seveda tudi pogled v vzvratno ogledalo tik pred ustavljanjem ne bo zadostoval, saj vratc običajno ni videti. Avtomobilska industrija je namreč - pa četudi tega ne verjemete - mislila tudi na to. Inforamcija pa je skrita kar vidnem polju voznika. Trikotniku podobna puščica, ki je postavljena ob simbol za prikaz količine goriva, vam s svojo smerjo namreč kaže prav to. Namreč smer avtomobila, kjer so vgrajena vratca in doprtina za dolivanje goriva!

Gre tudi drugače

In če te puščice morebiti res ne nejdete, bodite pozorni na drug, še malce bolj nenevaden trik. Simbol stolpa bencinske črpalke ime namreč stiliziran tudi prikaz cevi in pištole za dolivanje goriva. No - stran, na kateri se na piktogramu nahaja cev in pištola je tudi - stran, kjer je odprtina za dolivanje goriva na vašem avtomobilu.