Britanec za zaščito svoje zgodovinske hiše v križišču postavil lažen semafor

Organi pregona njegove odločitve ne podpirajo in so ga s tem že seznanili.

Britanec za zaščito svoje zgodovinske hiše v križišču postavil lažen semafor (foto: Arhiv AM/Jaguar-Land Rover) Arhiv AM/Jaguar-Land Rover
13. 8. 2021

Zgodovinske hiše pod spomeniškim varstvom, kakršnih je precej tudi na naših tleh, imajo običajno za njihove lastnike precejšno vrednost, ne le finančno, pač pa tudi sentimentalno. Posledično se, če je to le mogoče, še posebej trudijo za to, da bi jih ohranili za prihodnje rodove, zaradi česar so tudi toliko bolj občutljivi na morebitne poškodbe. Pri tem pa so, da bi zaščitili svoje imetje, pripravljeni iti še korak dlje, kot bi pričakovali.

Zanimiva zgodba tako prihaja iz Velike Britanije, zanjo pa je poskrbel Wayne Earl, prebivalec mesteca Wiltshire in dolgoletni lastnik ene izmed tamkajšnjih hiš, ki velja za zgodovinsko pomembno in tako spada tudi v seznam državne kulturne dediščine. Earl v njej prebiva že 24 let, ker gre za stavbo, k se nahaja neposredno ob tako imenovanem T-križišču, pa je bila sedaj že  večkrat žrtev nepremišljenih voznikov, ki so se zaleteli vanjo.

Zaradi poteze na sodišče

Da bi preprečil nadaljnje incidente je nezadovoljni Britanec v križišču na lastno pest ob pravi semafor postavil še svoj semafor, na katerem je vselej gorela zelena luč, kar pa lokalni policiji ni bilo niti najmanj po godu. Z obrazložitvijo, da omenjeni semaforji predstavljajo veliko nevarnost za promet so namreč od njega zahtevali, da semafor takoj odstrani. »Postavitev zelene luči neposredno ob obstoječi semafor je prinesla veliko jeze in skrbi za lokalno policijo,« je dejal Kevin Harmsworth, načelnik tamkajšnje policije.

Razumevanja za Earlovo potezo pa ni imel niti lokalni sodnik, ki mu je posledično naložil kazen 150 funtov za varovanje doma s prepovedanimi svetlobnimi znaki, poleg tega pa mora plačati še dodatnih 182 funtov sodnih stroškov, kar skupaj nanese 332 funtov oziroma 390 evrov. Vsekakor pa bo zanimivo videti, kako (če sploh) se bo Earl prehitrih in neprevidnih voznikov loteval v prihodnje.