Britanski aktivisti nad SUV-e; lotili so se kar 3.000 vozil

Razlog za dejanje naj bi bilo izpuščanje škodljivih plinov v ozračje. Očitno pa gre za posameznike, ki slabo ločijo med električno- in bencinsko- oziroma dizelsko gnanimi vozili.

Britanski aktivisti nad SUV-e; lotili so se kar 3.000 vozil (foto: Profimedia) Profimedia
8. 6. 2022

Avtomobili s termičnimi motorji veljajo za onesnaževalce okolja, kar je neizpodbitno dejstvo. Zaradi svoje velikosti, teže in zračnega upora so k višji porabi in izpustom (vsaj v teoriji) še nekoliko bolj nagnjeni športni terenci. In prav ti so bili zato nedavno žrtve napada skupine britanskih okoljskih aktivistov, znanih pod imenom Tyre Extinguishers.

V obširni akciji so se lotili kar 3.000 vozil (gre za uradno številko, neuradna pa naj bi bila še precej višja), pri čemer so vsem prizadetim vozilom – vselej je šlo za križance – izpraznili oziroma presekali pnevmatike. Ob tem so za brisalci vetrobranskega stekla pustili obvestilo o dejanju. V obvestilu je bilo zapisano, da njihovi avtomobili povzročajo prezgodnje smrti in da naj se lastniki avtomobilov na delo raje odpravijo z avtomobilom.

Med drugim so v obvestilo zapisali: "Izpraznili smo vam gume. Verjetno boste razburjeni, vendar pa tega ne jemljite osebno."

Med žrtvami napada pa je bil po poročanju časnika The Times tudi lastnik električno gnanega Mercedes-Benza, Baron Browne. Browne je bil nad dejanjem ogorčen, še posebej zato, ker njegov avtomobil v zrak ne izpušča škodljivih plinov. Hkrati se je spraševal, kaj bi naredil, v primeru, da mi moral avtomobil uporabiti v nujni situaciji, na primer za prevoz v bolnišnico. Ob tem je dodal, da podpira boj proti onesnaževanju okolja, a ne na tak način.

Policija primer še preiskuje, glede na to, da je šlo očitno za dobro organizirano akcijo, v kateri nepridipravi niso pustili veliko sledi, pa je verjeti, da bodo krivce za neljubi dogodek le stežka našli.