Britanski York bi lahko prepovedal osebne avtomobile

Ukrep bi, če bo sprejet, v veljavo stopil že čez tri leta, veljal pa naj bi za celotno mesto. Podpora sprejetju je med svetniki precejšnja.

Britanski York bi lahko prepovedal osebne avtomobile (foto: Profimedia) Profimedia
6. 1. 2020

Omejevanje prometa v mestnih središčih je ukrep, ki ga številna evropska mesta izvajajo že kar nekaj let. Tako so recimo tudi stara mestna jedra večjih mest po Sloveniji že pred časom izgnala promet iz svojih središč. Še posebej pa so ukrepom preganjanja 'umazanih' avtomobilov in sankcijam v obliki različnih taks naklonjeni Britanci. Vseeno pa je ukrep, ki so ga pred novim letom napovedale oblasti v tamkajšnjem mestu York, dvignil nemalo prahu.

Z novim letom naj bi začeli razmišljati o ideji, da bi v slikovitem mestu, ki sicer z bližnjo okolico šteje okrog 210.000 prebivalcev, popolnoma prepovedali promet osebnih vozil. Idejo je mestu, ki mu sicer vladata Stranka zelenih in  Liberalni demokrati, predstavil delavski svetnik Johnny Crawshaw, zanjo pa je podporo dobil tudi pri drugih svetnikih.

Rešitev v javnem prometu

V kolikor bi bil ukrep sprejet, bi to pomenilo, da bi leta 2023 v Yorku v celoti prepovedali promet osebnih vozil, razen v nujnih primerih, kot so prevozi gibalno oviranih oseb, bolnih in podobno. To bi sicer pomenilo tudi omejitev dostopa do različnih podjetij, povezanih tudi z avtomobilizmom, ki delujejo na tem področju, zaradi česar bi morali svoje dejavnosti preseliti. A bolj kot to mestne oblasti izpostavljajo bolj učinkovit javni promet in spodbujanje kolesarjenja.

Omenjeni ukrep poleg mestnih oblasti - zanimivo - pozdravljajo tudi nekateri prebivalci, ki se zavedajo pomembnosti čistega zraka in zmanjševanja vplivov na okolje ter menijo, da bi bilo potrebno to izvesti že pred časom. Seveda pa so tu še drugi, ki pravijo, da je bolj pomembna nova infrastruktura v mestu. Sicer pa bo York, če bo do sprejetja novega zakona prišlo, postal prvo mesto v Veliki Britaniji, ki bo prepovedalo promet osebnih vozil na svojem teritoriju – in zagotovo ne zadnje.