Če boste upoštevali te preproste nasvete, vas za volanom ne bo premagovala utrujenost

Vozniki morajo biti pred daljšo vožnjo primerno spočiti, saj utrujenost občutno poveča možnost za povzročitev prometne nesreče.

16. 1. 2023

Utrujenost med vožnjo poveča tveganje za trčenje, ker se manj zavedamo, kaj se dogaja okoli nas, in sposobnost voznika za ustrezno reagiranje je ogrožena, če pride do tveganih okoliščin. Zato je lahko utrujenost dejavnik pri do 20 odstotkih vseh prometnih nesreč in do 25 odstotkov nesreč s smrtnim izidom ter drugimi hudimi posledicami.

Prometni strokovnjaki menijo, da je pri nesreči zaradi utrujenosti približno 50 odstotkov večja verjetnost, smrtnih žrtev ali resnih poškodb, preprosto zato, ker voznik, ki je zaspal za volanom, ne more zmanjšati hitrosti ali spremeniti smeri, da bi se izognil trčenju.

Posledice so lahko uničujoče, vendar se je spancu za volanom mogoče izogniti, če voznik upošteva opozorilne  znake, ki jih sporoča telo. Nihče namreč preprosto ne zaspi, ne da bi šel skozi različne prepoznavne stopnje utrujenosti in raztresenosti. Utrujen voznik se težko osredotoči na vožnjo, njegove reakcije so zmedene, nenehno zeha in si pogosto drgne oči.

Ko se pojavi večja stopnja utrujenosti, se lahko zgodi, da voznikove misli nenehno begajo stran od vožnje, lahko avtomobil zanese v levo ali desno, morda voznik upočasnjuje, ne da bi se zavedal, in nenadoma ugotovi, da se ne morete spomniti ničesar, kar se je zgodilo v zadnjih nekaj minutah.

Na tej stopnji je vozna zmogljivost resno oslabljena in ključnega pomena je čim prej ustaviti nekje na varnem. Krajši dremež ali pijača na osnovi kofeina lahko zagotovita kratkoročno rešitev, nikoli pa nista sprejemljivo nadomestilo za pravilen počitek.

Utrujenosti za volanom in posledično prometni nesreči se lahko izognete z upoštevanjem teh preprostih nasvetov:

Preden se odpravite na dolgo pot, se dobro naspite. Izogibajte se nočnim vožnjam, ker je to čas, ko običajno spite.
Na potovanjih se izogibajte težkim obrokom, zlasti v času kosila, saj lahko povečajo zaspanost v popoldanskem času.
Na dolgih vožnjah si vsake dve uri privoščite vsaj 15-minutni odmor. Izstopite iz avtomobila, naredite nekaj telovadnih vaj ali hodite. Po potrebi popijte kofeinski napitek za povečanje svoje budnosti.
Vedeli boste, kdaj vas bo prizadela utrujenost, ne bo vas presenetila. Zato se uprite želji po vztrajnosti in si vzemite pravi odmor.