Češka policija dobila močno italijansko okrepitev

Zaseženi športnik je dobil novo barvo, novo opremo in nove naloge.

Češka policija dobila močno italijansko okrepitev (foto: Youtube Policie ČR) Youtube Policie ČR
26. 7. 2022

Zaseganje avtomobilov (in drugega premoženja) je praksa, ki se jo poslužujejo številne policije povsod po svetu. Najsi gre za zasege, ki so posledica kriminalističnih preiskav, avtomobili pa so del premoženja nepojasnjenega izvora, za zasege vozil voznikom, ki so storili že več hujših prekrškov, ali pa za avtomobile, ki so v državo pripeljali ilegalno. Proti tovrstnim dejanjem so še posebej 'alergični' na Filipinih, kjer gredo tovrstni avtomobili običajno v uničenje, drugod pa ali na uničenje, ali v prodajo.

Preberite še: Avtocestna policija: takšna je narava njihovega dela

Precej drugače pa je nedavno ravnala češka policija. Pred časom so namreč v sklopu kriminalistične raziskave zasegli ekskluzivnega Ferrarija 458 Italia – ki pa niti ni bil najdražji avtomobil, ki so ga zasegli – namesto, da bi ga uničili ali prodali, pa so se odločili, da ga bodo uvrstili v svojo floto avtomobilov. V ta namen so ga nekoliko predelali, mu namestili policijsko grafiko in modre luči na streho vozila ter nekatere druge dodatke, za vse skupaj pa so odšteli okrog 340.000 čeških kron (približno 14.000 evrov), kar je 'manj kot cena nove Škode Scale', kot so zapisali v uradni izjavi.

Obseg nalog bo velik

Zasežen avtomobil je sicer v odličnem, skoraj novem stanju, saj ima prevoženih zgolj 2.000 kilometrov, pa čeprav, je bil izdelan že pred 11 leti. Ob tem policisti dodajajo, da je avtomobil zadnjih deset let parkiran v garaži, zaradi česar so morali za to, da so ga vrnili v uporabo, namenili še dodatnih 130.000 kron ali 5.300 evrov. Letni operativni stroški za vozilo naj bi medtem znašali 25.000 kron ali malenkost več kot 1.000 evrov.

Vloga nove okrepitve češke policije, ki zmore pospešiti vse do 326 kilometrov na uro je jasna. Avtomobil bo namreč skrbel za preganjanje prehitrih voznikov med ilegalnimi dirkami na avtocestah, saj takšnih dirk zabeležijo vsako leto kakih 30. Hkrati bo med njegovimi nalogami iskanje ukradenih avtomobilov, nadziranje dogajanja na srečanjih predelanih avtomobilov, za preventivne akcije in pa za promocijske aktivnosti češke policije.