Se bo moral Volkswagen posloviti od oznake I.D.? To malo podjetje lahko velikanu povzroči veliko sivih las

20. 4. 2024 | Matjaž Korošak
Deli

Zdi se izgubljena bitka, toda majhno nemško podjetje iz Hildesheima trdi, da ima vse pravice za uporabo oznake ID. Po pogovorih in razgovorih je zdaj pravda na - sodišču.

Tudi pri podjetju Identytec iz mesteca Hildesheim v Nemčiji pravijo, da gre morda za vnaprej izgubljeno bitko, toda po nekaj letih poskusov, da bi Volkswagnu dokazali, da imajo prav, in da je oznaka ID. že dolgo njihova, so morali vendarle na sodišče. Ironija usode - Volkswagen je celo nekdanji kupec podjetja, ki se ukvarja z naprednimi rešitvami avtomatiziranega skladiščenja.

Kaj se skriva za kolobocijo z imenom?

ID.5

ID.5

Volkswagen

Že 15 let so pri podjetju Identytec uporabljali oznako ID. za številne svoje izdelke in glede na dejstvo, da je Volkswagen tudi med kupci, se ne morejo izgovarjati, da tega niso vedeli, zatrjujejo pri podjetju, kjer istočasno obžalujejo pravdanje s svojim (nekdanjim) kupcem. Ki pa je preprosto spregledal, da ima vse pravice do uporabe imena, vključno z dodatki k imenu, že Identytec. Pri tem navajajo, da njihove stranke menijo, da gre za Volkswagnovo podjetje in so zato že utrpeli nekaj škode.

ID je pri VW krajšava za Intelligent Design

ID.7 Tourer GTX

ID.7 Tourer GTX

Volkswagen

Ne glede na večkratne poskuse dogovora z Volkswagnom, so bili očitno neuspešni pri dokazovanju svojih pravic. Nemški gigant sicer oznako uporablja kot okrajšavo za Intelligent Design kot podznamko za baterijsko električno gnana vozila in patente, povezane z njimi (ID.3, ID.4, ID.6, ID.7, ID. Buzz), za patentne pravice pa so zaprosili na nemškem patentnem uradu (šele) leta 2017. Torej štiri leta in pol po tem, ko so to naredili pri Identytecu.

Zdaj se bo s tožbo ukvarjalo sodišče, toda rešitve zagotovo ne bo preko noči. Zanimivo pa bo, kaj se bo zgodilo, če bo Volkswagen izgubil. Če se bo tožba vlekla  nekaj let, zadeva morda ne bo tako dramatična za VW. Že srednjeročno bo podznaka ID izgubila svoj pomen, saj bodo postopoma vsi avtomobili - električno gnani.

Preberite še

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk