Denzel Washington krči svojo jekleno floto – toliko je dobil za svojega Porscheja 993 Turbo

31. 3. 2022 | Darjo Hrib
Deli
Denzel Washington krči svojo jekleno floto – toliko je dobil za svojega Porscheja 993 Turbo (foto: Profimedia)
Profimedia

Legendarni ameriški igralec se je odločil, da nekoliko racionalizira svojo avtomobilsko zbirko, zato je na dražbo poslal Porscheja 993 Turbo, ki ga je pred 25 leti kupil čisto novega. Poglejmo, koliko kilometrov je ta čudoviti športnik zabeležil v četrt stoletja in za koliko ga je potem Denzel prodal na dražbi.

Leta 1997 je imel Denzel Washington krajši ustvarjalni premor. Po nizu udarnih uspešnic, je bilo to leto, ko se na kino sporedu ni pojavil noben njegov film. Zdaj ugotavljajo, da je morda razlog za ta premor bila čisto nova igračka – tistega leta si je namreč kupil Porscheja 911 Turbo generacije 993, najpopularnejši 911 model, s katerim je takrat 43-letni Denzel verjetno zelo dobro krotil prihajajočo krizo srednjih let.

25 let kasneje se je Denzel odločil, da tega prečudovitega poskočneža proda na dražbi. V Kaliforniji registriran Porsche je v času dražbe imel na števcu zabeleženih zgolj 29.200 kilometrov, pred prodajo pa je bil avtomobil še popolnoma servisiran in očiščen.

Oprema, ki navduši

Ko si avtomobil privošči filmski zvezdnik, seveda ne skopari pri opremi. Tudi Denzel je za svoj 993 izbral za tisto obdobje precej napredno opremo. Vključen je bil tempomat, xenon žarometi, meglenke, obenem pa je generacija 993 tudi zadnji zračno hlajen 911 model.

Avtomobil je obut v pnevmatike Michelin Pilot Sport N2 dimenzij 225/40 spredaj in 285/30 zadaj, da se vozilo kar najbolje odziva na športno dinamiko vožnje. Dotični Porsche namreč skoči od 0 do 100km/h v le 3.8 sekunde.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bring A Trailer (@bringatrailer)

Porsche se sveti v originalni črni barvi, poročilo o zgodovini vozil CARFAX pa potrjuje, da avtomobil nikoli ni bil udeležen v prometni nesreči.

Notranjost je usklajena z zunanjostjo. Črno usnje izpopolnjuje celostni videz, navduši pa tudi preostala oprema: avtomatska klima, električno nastavljivi sedeži in električna panoramska streha. Novi lastnik bo lahko užitek v vožnji dopolnil s poslušanjem glasbe na sistemu CE-210, ki je povezan z izmenjevalnikom za 6 zgoščenk. Bi bilo zanimivo videti, kateri CDji so se v tem sistemu sukali med Denzelovo vožnjo po obmorskih kalifornijskih magistralkah.

Tri, dva, ena, prodano

Na dražbi je Denzelov Porsche prejel 29 ponudb. Najvišja ponudba je bila za 405.993 dolarjev (okoli 365.000 EUR). Poglejte pozorno – ponudba je imela simboličen zaključek s številkami 993! Nadvse bogat izkupiček, saj je po poročanju Drive.au takšen primerek Porscheja v času nakupa verjetno stal okoli 200.000 dolarjev. Še vedno pa je bil znesek precej nižji od tistega, ki ga je pred kratkim ameriškemu zbirateljtu na dražbi prinesel nekoliko starejši 911 Turbo režiserja Michaela Bay-a.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu