Dobrodelni tek Red Bull Wings for Life zbral kar 3 milijone evrov

Denar bo šel v celoti v dobrodelne namene, znan pa je tudi že datum teka prihodnje leto.

Dobrodelni tek Red Bull Wings for Life zbral kar 3 milijone evrov (foto: Red Bull) Red Bull
9. 5. 2018

Pretekla nedelja je minila v znamenju teka. Pa ne samo v Sloveniji, ampak po vsem svetu. Kar 100 tisoč ljudi je teklo z enim samim ciljem – zbiranjem sredstev za raziskave poškodb hrbtenjače v okviru Red Bullove tradicionalne prireditve Wings for life. V petih urah in pol so tekači na več kot 200 lokacijah in v skupno 66 državah pretekli kar 934.484 kilometrov.

Zanimivo je, da je tek potekal po vsem svetu v istem trenutku, ne glede na to, ali je bil dan ali noč, v Avstraliji, Kazahstanu in Kolumbiji. Po petih urah in pol teka je bila za globalno prvakinjo s pretečenimi 53,78 kilometra v nemškem mestu München okronana portugalska tekačica Vera Nunes. Le 50 metrov je za njo zaostala Hrvatica Nikola Šustić. Tekli pa niso le zdravi tekači, ampak tudi tekači na invalidskih vozičkih. Tu je zmagal švedski tekač Aron Anderson, ki je v ameriškem mestu Sunrise premagal kar 89,85 kilometra.

»Zelo sem vesel. Tek je enkraten, veliko mi pomeni, da zbiramo denar za poškodbo hrbtenjače. Resnično delamo razliko, zato bi se rad zahvalil vsem, ki so podprli ta tek,« je povedal Anderson, ki je z osvojenima zaporednima zmagama nosilec dveh najdaljših premaganih razdalj v zgodovini teka Wings for Life World Run. »Tako zelo sem bil utrujen, vendar sem nadaljeval, ker sem želel, da bi zbrali še več denarja in naredili še večjo razliko. Zdaj me vse boli, vendar je bilo vredno!«

V Sloveniji je tek potekal na treh lokacijah, na Brdu pri Kranju, kjer sta zmagala Matic Debeljak in Jožica Murnik (članica ekipe Passion4life Renault Slovenija), v Mariboru sta slavila Blaž Savšek in Patricija Merkuš, v Račah pa sta bila najboljša Jernej Donik in Estela Emanuela Zupanc. Ekipa Passion4life Renault Slovenija je sicer za vsak pretečen kilometer fundaciji Wings for Life namenila 1 evro. Sicer pa je Red Bull z nedeljsko prireditvijo zbral kar tri milijone evrov, ki jih bo v celoti namenil raziskavam na področju zdravljenja bolezni hrbtenjače. Tek bo prihodnje leto potekal ravno na današnji dan, 9. maja.