Dokazano: vozniki psov so bolj varni

Več kot polovica voznikov je dejala, da so med prevozom psov bolj varni, dobra tretjina pa je tedaj tudi bolj sproščenih.

Dokazano: vozniki psov so bolj varni (foto: Profimedia) Profimedia
11. 5. 2020

Pomislite: kdaj ste nazadnje na cesti videli nevarnega ali vsaj neprevidnega voznika, ki s seboj v avtomobilu vozi psa? Verjetno že lep čas ne. Zdi se, da so ti vozniki vsaj nekoliko bolj pazljivi pri svojih odločitvah na cesti. Zdaj je to postalo tudi uradno: psi imajo pozitiven vpliv na odločitve voznikov v prometu. No, vsaj v Veliki Britaniji, kjer je raziskavo o tem pred kratkim izvedla tamkajšnja veja španskega avtomobilskega proizvajalca Seat.

Da so takrat, ko s seboj vozijo svojega štirinožnega prijatelja, veliko bolj previdni, je dejala več kot polovica oziroma 54 odstotkov vseh voznikov. Med njimi so še zlasti v prednosti mlajši vozniki, stari od 18 do 24 let, saj je kar 69 odstotkov vseh voznikov in voznic v tej starostni skupini dejalo, da so v navedeni situaciji bolj previdni kot sicer. Kot najbolj previdni so se sicer izkazali prebivalci Londona. 35 odstotkov vprašanih je sicer reklo, da se med vožnjo s psom počutijo bolj varne.

Varnemu prevozu premalo pozornosti

No, vse pa vseeno ni tako rožnato. Čeprav je večji del voznikov po lastnem mnenju med vožnjo s psom bolj varnih, pa kar ena tretjina voznikov ne pozna pravil za varen prevoz psov. In ne le to, devet od desetih voznikov ne pozna najvišje kazni za neustrezen prevoz domačih živali, ki znaša kar 5.000 funtov (5.600 evrov) in devet kazenskih točk.

No, kazen za neustrezen prevoz domačih živali je pri nas bistveno nižja, znaša le 40 evrov. Se je pa ob zadnji domači raziskavi pred dobrima dvema letoma izkazalo, da slovenski vozniki varnemu prevozu psov (teh naj bi bilo tedaj pri nas okrog 230.000) posvečamo premalo pozornosti. Veliko ljudi namreč svoje živali prevaža brez kakršnekoli zaščite, kot je vsaj oprsnica za psa, pri čemer se je v sklopu omenjene domače raziskave izkazalo, da zgolj oprsnica še vedno ne zagotavlja zadostne varnosti in da je edina rešitev za varen prevoz živali kakovosten boks, nameščen v prtljažniku avtomobila.