Edinstveni in legendarni Ferrari končal v ograji dirke klasikov v Le Mansu (video)

Udarec je bil tako hud, da so avtomobilu odpadla desna vrata.

Edinstveni in legendarni Ferrari končal v ograji dirke klasikov v Le Mansu (video) (foto: Newspress) Newspress
4. 7. 2022

Ferrari 250 SWB 'Breadvan' je verjetno eden najbolj prepoznavnih, pa tudi eden najbolj kotroverznih Ferrarijev vseh časov. Gre za avtomobil, ki je nastal na osnovi 250 GT SWB, a z motorjem od 250 GTO naredili pa so ga na željo italijanskega grofa po imenu Giovanni Volpi po tem, ko mu Enzo Ferrari ni želel prodati pravega 250 GTO. Ponosni in temperamentni lastnik slovite italijanske avtomobilske znamke nad kreacijo sicer niti pod razno ni bil navdušen.

Breadvan ali 'dostavnik za kruh' je skozi leta postal pogost obiskovalec različnih dirk, saj je bil hitrejši od vseh Ferrarijev 250 GTO, tudi na dirki za 24 ur Le Mansa, letos pa je bil na istem dirkališču gost dirke Le Mans Classic. Žal pa je dirko končal predčasno in v zaščitnih ograjah.

Za volanom avtomobila je sicer sedel 31-letni avstrijski dirkač, iz spodnjega posnetka pa ni povsem jasno, kaj natanko se je zgodilo pri nesrečnem dogodku. Dejstvo je le, da je avtomobil utrpel dva huda udarca, po enega v sprednji in zadnji del, slabo pa jo je odnesel tudi bok avtomobila, saj so desna vrata dobesedno odpadla z vozila. Nesrečni voznik v nesreči bojda ni utrpel hujših poškodb, zato pa je toliko bolj nastradal avtomobil, ki bo najverjetneje deležen obsežnih popravil.

Tokratna nesreča pa še zdaleč ni bila edina v času po upokojitvi legendarnega dirkalnika. Obsežne poškodbe sprednjega dela je namreč že utrpel pred šestimi leti v Goodwoodu, vseeno pa niso bile tako hude, da avtomobil ne bi mogel nadaljevati z vožnjo - pa čeprav le do garaže.