Električni avtomobili? To ima o tem za povedati papež Frančišek …

V grobem rečeno sta na svetu dve vrsti ljudi; tisti, ki se nad elektrifikacijo navdušujejo in verjamejo, da preobrazba v zeleno mobilnost poteka prepočasi, in tisti, ki nad vse večjim številom električnih vozil niso prav nič navdušeni. Svojo stran je izbral tudi papež Frančišek.

Električni avtomobili? To ima o tem za povedati papež Frančišek … (foto: Profimedia) Profimedia
3. 10. 2022

Že pred leti je papež Frančišek ob srečanjih z mladimi spodbujal okolju bolj prijazno prihodnost, ki po njegovem nikakor ne vključuje fosilnih goriv. V ta namen je podprl ustanovitev Economy of Francesco (EoF), ki sicer neposredno ni povezana s papežem, temveč nosi ime po svetem Frančišku Asiškem.

Na nedavnem srečanju EoF je tudi sam povedal nekaj krepkih besed na račun fosilnih goriv, ki po njegovem ne spadajo v prihodnost.

Vodja rimskokatoliške cerkve je prepričan, da bi svet moral opustiti onesnaževalce in se osredotočiti na proizvodnjo zelene energije, ki nima negativnega vpliva na okolje.

Zavzel se je tudi za napredek pri »ekološki pretvorbi«, ki naj bi ljudi spodbudila k recikliranju in zmanjšanju ogljičnega odtisa.

Preberite si še: Avtomobilski zbirki Rogerja Federerja povsem dominira ta nemška znamka

»Zdaj je čas za nov pogum pri opuščanju fosilnih goriv, ​​da bi pospešili razvoj energetskih virov brez negativnih vplivov na okolje,« je dejal papež Frančišek in planet zaupal v roke mladim generacijam:

»Naša generacija vam je zapustila bogato dediščino, vendar nismo znali zaščititi planeta in zagotoviti miru

Po poročilu Evropske agencije za okolje namreč transport proizvede kar za 72 odstotkov toplogrednih plinov. Kakšen vpliv bodo imela papeževa prizadevanja, bo znano v prihodnjih mesecih in letih.