Elektrika ali bencin? Takšno je mnenje kupcev na enem največjih avtomobilskih trgov

28. 11. 2022 | Jure Šujica
Deli

Kaj menite, kakšen bi bil rezultat pri nas?

Bencin in dizelsko gorivo ali elektrika? To je vprašanje, ki že lep čas razdvaja avtomobilsko javnost, a tudi politiko, za katero se zdi, da je bolj naklonjena slednji opciji. Laična javnost je na drugi strani razdeljena, dejstvo pa je, da bi se za nakup električnega avtomobila zagotovo odločilo več ljudi, če bi bila bolj urejena polnilna infrastruktura, če bi bila tovrstna vozila nekoliko cenejša, če bi imela večji doseg itd.

V ZDA je položaj nekoliko drugačen. Avstralska spletna stran Compare the Market je namreč opravila raziskavo in je voznike spraševala, kakšne vrste pogona bi si želeli v svojem avtomobilu, v primeru, da bi električno gnan avtomobil iste znamke in modela stal natanko toliko, kot avtomobil, opremljen s termičnim motorjem.

Preberite še: Kupci pohiteli: Hyundai v nekaj urah na le petih trgih razprodal prvo serijo novega prestižnega modela

Rezultati raziskave so jasno pokazali, da si večina Američanov ne želi električnih avtomobilov, ampak so bolj naklonjeni dizelskim oziroma bencinskim. Takšnih je namreč več kot polovica, 53 odstotkov, medtem ko je tistih, ki bi se raje vozili z električnimi avtomobili, le dobra tretjina oziroma 34 odstotkov. Preostalih 13 odstotkov nima priljubljene alternative oziroma jim je vseeno, kakšen pogon ima njihov avtomobil.

Med tistimi, ki si želijo električni avtomobil, so sicer predvsem mlajši vozniki v starosti od 18 do 24 let, med njimi bi avtomobil s termičnim motorjem imelo le 43 odstotkov voznikov. S starostjo ta delež počasi narašča in je med posamezniki, starimi od 55 do 64 let– ki imajo praviloma tudi večjo kupno moč – delež privržencev termičnih motorjev že 70 odstotkov.

Najpomembnejša razloga za takšen rezultat sta življenjska doba baterije in cena njene menjave. Tu so nato še drugi razlogi, kot so višja nakupna cena vozila, slabši doseg vozila in čas polnjenja bateriji. Te razloge je namreč navedlo več kot 50 odstotkov vprašanih. Omeniti velja tudi to, da tretjina voznikov za električni avtomobil ne bi odštela več kot 25.000 dolarjev. A je na drugi strani precej več tistih, ki bi za električni avtomobil odšteli več kot 65.000 evrov, kot pa tistih, ki bi za takšen denar kupili avtomobil s termičnim motorjem.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu