Filmski Spaček z vzmetenjem iz merjaščevega želodca

Citroën je za film Asterix in Obelix ustvaril konceptno kočijo po videzu legendarnega Spačka, modela 2CV.

Filmski Spaček z vzmetenjem iz merjaščevega želodca (foto: citroen) citroen
16. 12. 2022

Citroën je v sodelovanju s producenti filmskih hiš Pathé in Trésor Films ter s francosko založbo Les Éditions Albert René ustvaril prvo »konceptno kočijo«, izdelano v Galiji, po zgledu legendarnega vozila 2CV. Ekipe oblikovalskega oddelka znamke Citroën so se projektu pridružile na samem začetku, vendar so imele za izvedbo na voljo zgolj tri mesece. Običajno je, da od prvih skic do izdelave konceptnega vozila preteče eno leto.

Model 2CV je zaradi svoje prepoznavne silhuete znan po vsem svetu in je del francoske kulture in dediščine. V filmu Asterix in Obelix: Srednje kraljestvo je »konceptna kočija« reinterpretacija Spačka in ponazarja način življenja galskih junakov. Rezultat dela oblikovalcev znamke Citroën so značilna linija, vzmetenje iz merjaščevega želodca, strešno okno, žarometi po navdihu galskih čelad, ki jih vklopijo kresničke, prepojene s čarobnim napojem, in kolesa z recikliranimi odbijači, ki jih krasi slavna dvojna puščica.

»Konceptna kočija« nastopa v raznih sekvencah filma. Odlomek filma, v katerem se junaki pripravljajo na odhod iz vasi in potovanje na Kitajsko, prikazuje vse junake na pragu velike pustolovščine. Cetautomatix zatem predstavi Obelixu kočijo in mu pokaže najnovejše inovacije, ki jih je izdelal za nemoteno potovanje. Nekoliko kasneje Cezarjeva vojska prispe na Kitajsko, kjer na prvem reklamnem panoju na državni meji promovirajo najboljše prevozno sredstvo tistega časa, to je model 2CV, mogočna kočija, izdelana v Galiji, ki jo poganjata dva konja. To je poklon slavnemu Citroënovemu reklamnemu filmu, ki je bil posnet na Kitajskem zidu.

Sodelovanje je potekalo tudi za kamero. Citroën je ekipi filma Asterix za čas snemanja dal na razpolago tri vozila ë-C4, tri priključne hibridne C5 Aircross, dve vozili ë-SpaceTourer, enega Amija in eno vozilo ë-Jumpy.

Film bodo v Franciji prvič predvajali 1. februarja 2023, kmalu zatem pa tudi na mednarodni ravni.