Tej znamki bo elektrika letos odnesla več milijard! Tako jih bodo pokrili ...

Pravijo, da je to na začetku povsem običajno. Kako pa bodo te milijarde pokrili?

Tej znamki bo elektrika letos odnesla več milijard! Tako jih bodo pokrili ... (foto: Ford) Ford
27. 3. 2023

Ford se je pred nedavnim odločil, da bo znotraj podjetja ustvaril 3 divizije, ki bodo delovale bolj neodvisno. Ford Blue bo odgovoren za vozila z motorji na notranje zgorevanje, Ford Model e za vozila na električni pogon, za gospodarska vozila pa bo skrbela divizija Ford Pro. In čeprav poslujejo kot ločena podjetja, si bodo delila ustrezno tehnologijo in prakse, da bi izkoristila obseg in izboljšala poslovanje.

Zagonsko podjetje

Finančni direktor znamke John Lawler je povedal, da divizija Model e deluje kot zagonsko podjetje in da na začetku vsa tovrstna podjetja ustvarjajo izgube, medtem ko svoja sredstva vlagajo v razvoj znanja, tehnologije, zmožnosti in širitev tržnega deleža. Ford tako pričakuje, da bodo s tem oddelkom letos ustvarili 3 milijarde ameriških dolarjev izgube, kar je za polovico več kot lani.

Kdo bo pokril izgube?

Večmilijardne izgube bo detroitska znamka pokrila z dobički, ki jih bosta ustvarili drugi dve diviziji, ki skrbita za vozila z motorji na notranje zgorevanje in gospodarska vozila, ki so že tudi delno elektrificirana. Ford Blue in Pro bosta po predvidevanjih letos znamki skupaj prinesla 13 milijard ameriških dolarjev dobička, kar bo zadostovalo tudi za pokritje izgube električne divizije.

Ciljajo na dva milijona letno

Letos so se pričakovane izgube povečale zaradi načrtovanega vlaganja v proizvodne kapacitete in tehnologijo baterij. Ford namerava do konca leta z električnimi vozili doseči prag rentabilnosti, kar pomeni, da bodo z njimi "na nuli". Poleg tega želijo letos doseči tudi letno proizvodno kapaciteto 600.000 električnih vozil, do leta 2026 pa jih nameravajo letno proizvesti 2 milijona.

Fotografije: promocijsko gradivo

 

Priporočamo tudi: To je žalostna kalvarija bralca na poti do vozniškega izpita in to zagotovo to edini primer.

Preberite še: Sebastian Cavazza je v resnici prekaljen motoristični maček, to je motor s katerim se je lani podal vse do Irana (FOTO)

Fordov električni paradni konj nosi znamenito ime. Kako se obnese pa preverite v spodnjem videu.