Ford do avtomobilskih preprog kar z reciklažo plastenk

Proces predelave je v uporabi že vse od leta 2012.

Ford do avtomobilskih preprog kar z reciklažo plastenk (foto: Ford) Ford
19. 6. 2019

Uporaba plastenk za enkratno uporabo je ena izmed največjih ekoloških težav, s katerimi se v setu soočamo zadnjih nekaj desetletij, aktivno pa pravzaprav šele zadnjih nekaj let. Kot je znano je na tem področju med najbolj aktivnimi državami prav Slovenija, ki vse bolj omejuje uporabo tovrstnih izdelkov. Zanimivo rešitev za reciklažo obstoječih plastenk, ki jo prazaprav uporabljajo že dlje časa pa so sedaj predstavili pri Fordu.

Rešitev je morda nekoliko neobičajna, a zato vsekakor dobrodošla. Uporabljene plastenke namreč reciklirajo in predelajo za avtomobilske preproge, konkretno za model EcoSport. V ta namen plastenke skupaj s plastičnimi zmaški zmeljejo, nato stalijo, iz dobljene zmesi pa ustvarijo kot las tanka vlakna, iz katerih nato ustvarijo prejo, le ta na koncu služi za izdelavo sami preprog. Za potrebe izdelave kompleta štirih preprog tako porabijo 470 plastenk, zgolj na ta način pa naj bi že od leta 2012 reciklirali okrog 650 milijonov pollitrskih plastenk.

»Potrošniki imajo zadnje čase močno povišano zavest o tem, kakšno škodo povzroča plastikaza enkratno uporabo. Sami smo si na drugi strani že pred časom zadali nalogo povečanja deleča recikliranih in obnovljivih materialov v procesu izdelave novih avtomobilov,« je dejal Tony Weatherhead, vodja oddelka za nadzor surovin. Zgornja izjava sicer drži že lep čas, saj so pri Fordu (ki pa na tem področju nikakor ni edini s tovrstno prakso) z reciklažo plastenk in predelavo v odbijače pričeli pri izdelavi Mondea pred več kot 20 leti. Danes tako letno v povprečju za potrebe izdelave avtomobilskih delov predelajo okrog 1,2 milijarde pollitrskih plastenk.