Fundacija Wings for life pomagala trem paraplegikom znova stopiti na noge

Za zdaj bolj kot ne uspešen eksperiment oziroma metoda naj bi se že v kratkem razširila po vsem svetu.

Fundacija Wings for life pomagala trem paraplegikom znova stopiti na noge (foto: Wings for life) Wings for life
11. 11. 2018

Fundacija Wings for life že nekaj let po vsem svetu organizira dobrodelne teke, denar pa namenjajo raziskavam na področju poškodb hrbtenjače. Veliko zaslug za njeno prepoznavnost ima sicer tudi glavno partner, proizvajalec energetskih pijač Red Bull, zaradi narave dela pa je njihova dejavnost zanimiva za širok spekter ljudi, ne nazadnje tudi za motoriste in avtomobiliste, ki so po prometni nesreči pristali v invalidskem vozičku. Prav slednji bodo zato zelo cenili zadnja dognanja, do katerih se je fundacija dokopala.

Švicarskima znanstvenikoma, ki ju podpira tudi omenjena fundacija, Gregoriju Courtinu in Jocelyne Bloch, je namreč uspelo s pomočjo revolucionarne tehnologije trem pacientom paraplegikom povrniti možnost samostojne hoje s pomočjo palice oziroma hodulje. To jima je uspelo z novo obliko terapevtskega zdravljenja STIMO, pri kateri s pomočjo izredno natančne elektrostimulacije spodbujajo premikanje nog.

Rezultati skorajda takojšnji

»Ciljana stimulacija mora biti natančna kot švicarska ura. Naša metoda poteka tako, da se pacientom vzdolž hrbtenjače vgradijo elektrode, ki nam omogočajo, da ciljano stimuliramo posamezne skupine mišic v nogah,« pojasnjuje Bloch. »Izbrane konfiguracije elektrod aktivirajo določena področja hrbtenjače in pri tem oponašajo signale, ki bi jih pošiljali možgani za premikanje spodnjih udov.«

Spodbudno je, da so vsi trije pacienti opazno napredovali iz dneva v dan in po nekaj mesecih brez večjih težav in le s hoduljo ter palico prehodili tudi kilometer in več dolgo razdaljo, kar brez dvoma kaže na učinkovitost sistema. Tudi zato sta oba znanstvenika že zagnala nov 'start-up' projekt, GTX medical, s katerim bosta novo obliko nevrokirurgije razširila po svetu.

»Ustvarjamo nevrotehnologijo nove generacije in testirali jo bomo v zgodnjih fazah po poškodbi, ko je potencial za okrevanje velik, nevromišični sistem pa še ni doživel atrofije, ki ji sledi kronična paraliza. Naš cilj je, da ustvarimo obliko terapevtskega zdravljenja, ki je dostopna vsem,« dodaja Courtine.