Japonska godzila se še ne poslavlja!

Nissan je za svoje domače tržišče predstavil prenovljenega GT-R. Šestnajstletnik bo zdaj videti mlajši, moči pa mu niso dodajali; te je že zdaj več kot dovolj.

Japonska godzila se še ne poslavlja! (foto: Nissan) Nissan
20. 1. 2023

Godzile na evropskem trgu ni več mogoče kupiti, novega si ne morejo privoščiti niti Avstralci in Novozelandci. Na teh tržiščih so prodajo Nissanovega najzmogljivejšega modela prekinile vse strožje regulacije izpustov in glasnosti ter varnostne zahteve. Nissan pa omenjeni model še vedno prodaja na domačem tržišču, kjer so jih od leta 2007 do lani prodali okoli 14.500. 

Popravki so predvsem kozmetični

Popolnoma so prenovili prednji in zadnji odbijač. In kljub temu, da so se dotaknili tudi zadnjega dela avtomobila, so ikonične okrogle luči in 4 zaključki izpušnega sistema ostali nespremenjeni. Tudi pogonski sklop ostaja enak; 3,8 litrski motor z dvema turbinama še vedno žene vsa 4 kolesa, moč pa je odvisna od izvedenke. Spremembe na karoseriji so vplivale tudi na aerodinamiko, ki je zdaj izboljšana, posledično so boljše tudi vozne lastnosti.

 

Nissan športnega kupeja ponuja v kar 8 izvedenkah. Najboljša in najdražja se imenuje Nismo Special Editon. Ta vključuje tudi školjkaste sedeže iz ogljikovih vlaken, iz istega materiala pa je tudi pokrov motorja z ikoničnimi zračniki NACA. Dotaknili so se tudi podvozja ter notranjosti motorja in rezultat izboljšav je po besedah Nissana najzmogljivejši GT-R do sedaj.

 

 

Nissan GT-R je ikona, ki že vrsto let navdušuje avtomobilske navdušence. Podjetje je glede prihodnosti modela precej skrivnostno in ni še znano, ali bo trenutna generacija R35 dobila naslednika in ali bo ta naslednik imel bencinski motor, čeprav zadnje informacije, predstavljene pred časom, kažejo na to možnost.

 

Preberite še: To so znamke, ki so imele v letu 2022 v Evropi največ vpoklicev (foto galerija)

Priporočamo tudi: Enotaktni motor z notranjim zgorevanjem - rešitev za termične motorje?