Hrvati odprli muzej, posvečeni klasičnim dirkalnikom, v središču pozornosti pa bo slovenska reli specialka!

Muzej se nahaja nedaleč stran od slovensko-hrvaške meje in sicer na Reki.

Hrvati odprli muzej, posvečeni klasičnim dirkalnikom, v središču pozornosti pa bo slovenska reli specialka! (foto: HRCC) HRCC
28. 3. 2022

Nekdanja skupna država, Jugoslavija je v desetletjih svojega obstoja doživela in dala kar nekaj zanimivih zgodba na področju avtomobilskega športa, še posebej na področju relija. Novo poglavje se je ob tem pričelo pisati lansko leto, ko je Hrvaška postala gostiteljica relija za Svetovno prvenstvo, pri čemer pa je bil dogodek organiziran dovolj dobro, da ga bodo ponovili tudi letos.

Nekoliko v senci teh dogodkov pa je sedaj na veselje številnih ljubiteljev avtomoto športa v nedeljo, 27. marca na hrvaški Reki Dorijan Kljun, hrvaški zbiratelj dirkalnih avtomobilov ob pomoči Auto kluba Rijeka in TZO Čavle odprl lasten muzej, Historic Racing Car Museum. V njem so svoje mesto našli najrazličnejši dirkalniki, večinoma iz sveta relija, pri čemer pa je osrednje mesto dobila Lancia Delta HF Integrale skupine A. Gre za dirkalnik, s katerim je slovenski dirkač, Samo Valant na domačih tleh nastopal med letoma 2004 in 2008, Kljun pa si je še nedavno močno prizadeval za njegov nakup.

Poleg omenjenega dirkalnika bodo na začetku na ogled na voljo tudi naslenji avtomobili:

- VW Scirocco GTi gr.2
- VW Golf GTI 16V gr.A
- VW Golf III GTI kit Car ex VW Motorsport
- Fiat Ritmo Trivellato
- Fiat Uno Turbo
- Formula Reynard, Opel Lotus
- Opel Kadett GSI ex Pica racing

Kot poudarjajo v muzeju bo razstava štela med 20 in 30 vozil, pri čemer pa ne bo šlo za stalno razstavo. Pričakujejo namreč, da bodo razstavne eksponate lahko menjali in tako vseskozi skrbeli za atraktivnost. Hkrati bodo v muzeju razstavljeni tudi številni drugi dirkaški eksponati, kot so rezervni deli za dirkalnike, dirkaške čelade in tako dalje.

Muzej se nahaja nedaleč stran od zibelke hrvaškega dirkanja, dirkališča Grobnik in sicer na naslovu Mavrinci Cernik 237/10, Usinj 5, 51218, Čavle. Vstopnina za muzej znaša 50 hrvaških kun, pri čemer pa je otrokom in mladostnikom do 16. leta starosti priznan 50-odstotni popust. Cena družinske vstopnice za (do) petčlansko družino znaša 140 kun.