Imate radi glasne avtomobile? Potem vas mnenje psihologov ne bo razveselilo …

Uh, rezultati pilotne raziskave bodo marsikoga spravili v slabo voljo.

Imate radi glasne avtomobile? Potem vas mnenje psihologov ne bo razveselilo … (foto: Profimedia) Profimedia
24. 8. 2023

Avtomobilski proizvajalci se s svojo ponudbo prilagajajo potrebam in željam potrošnikov. Terenska vozila nagovarjajo aktivne ljudi, enoprostorci pa zadostijo prostorskim potrebam družin.

Dandanes pa lahko poleg tega vozila posamezniki v celoti prilagodijo svojim željam, bodisi z nalepkami na karoseriji ali individualizirano osvetlitvijo.

Kar pa med strokovnjaki ostaja slabše sprejeto, je vgrajevanje izpušnih sistemov, s pomočjo katerih voznika sliši celotna ulica.

V Kanadi so nedavno v ta namen povišali kazni za tiste, ki z zvokom svojih vozil motijo širšo okolico. V Edmontonu v kanadski Alberti so tako kazni z 250 dolarjev zrasle na 1.000 dolarjev – za prvi prekršek.

Kar pa se raziskovalci sprašujejo, je, kdo si v resnici sploh želi, da bi bilo njegovo vozilo glasno.

Psihologinja in profesorica na Univerzi Western Ontario dr. Julie Aitken Schermer je prepričana, da se za fascinacijo nad glasnimi avtomobili ne skriva prav nič dobrega.

Na spletni strani Psychology Today je namreč objavila svoja dognanja, da bi naklonjenost glasnemu hrumenju avtomobilov bilo mogoče povezati s sadizmom in psihopatijo.

V pilotni študiji, ki jo je izvedla avtorica besedila, da bi ocenila demografske in osebnostne značilnosti tistih, ki želijo svoja vozila narediti še glasnejša.

Študente dodiplomskega študija poslovanja je povprašala, ali na svoje avtomobile gledajo kot na podaljšek samih sebe; ali so glasni avtomobili »kul«; in ali bi svoje vozilo s predelavo naredili glasnejše.

Pri tem si je pomagala tudi z osebnostno lestvico samoocenjevanja t. i. temne triade (lestvica za ocenjevanje sadizma, psihopatije, makiavelizma in narcizma).

Rezultati so jo presenetili. Izkazalo se je, da so vprašanci, ki so izrazili željo po tem, da bi bil njihov avtomobil še glasnejši, v resnici želeli biti le opaženi.

Opazila je tudi vzporednice s sadističnimi nagnjenji, da nekateri posamezniki uživajo ob tem, ko drugi trpijo ob zvoku njihovih avtomobilskih pošasti oz. jih prestrašijo.

»Psihopatija odraža željo, da smo kruti do drugih. Predvidevala sem, da se bo ta brezčutna lastnost nanašala na glasnejša vozila, saj se zdi, da je motnja, ki jo povzročajo drugim, jasen kazalnik brezbrižnosti do tega, kako se drugi počutijo,« je v besedilu zapisala dr. Aitken Schermer.

Ugotovila je, da so z glasnejšimi avtomobili običajno bolj simpatizirali mlajši moški, ki so dosegli višje rezultate na osebnostni lestvici temne triade.

Ko je analizirala rezultate odgovorov na zastavljena vprašanja, se je izkazalo, da so glasnim avtomobilom naklonjeni predvsem moški z višjimi rezultati pri parametrih sadizma in psihopatije.

»Rezultati so skrb vzbujajoči, ker kažejo na to, da posamezniki, ki naredijo svoja vozila glasna, morda to počnejo zato, da namerno poškodujejo druge in jih zmotijo. Čeprav je študija pilotna in zahteva ponovitev, so rezultati morda še posebej skrb vzbujajoči, ker gre po poročanju medijev v zadnjem času opaziti velik porast avtomobilov z glasnim izpušnim sistemom,« je zaključila avtorica.

Preberite še: Donkončni NE osemvaljnikom

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor: