Milijarder z noro avtomobilsko zbirko več kot 300 jeklenih konjičkov, je povsem pozabil, da je v njej tudi ta Ferrari

22. 5. 2024 | Nika Arsovski
Deli

To se očitno lahko zgodi, če imaš tako obsežno zbirko..

Tisti, ki imamo v garaži parkiran le avtomobil ali dva, zlepa ne bomo pozabili, za katera modela gre. Precej drugače pa je, če tvoja zbirka obsega več kot 300 avtomobilov. Romunski Milijarder Ion Tiriac, nekdanji profesionalni igralec tenisa, je namreč lastnik ene najbolj obsežnih avtomobilskih zbirk. Ne le na stari celini, temveč tudi daleč naokrog.

Triac collection

Njegova zbirka obsega vse od sodobnih športnih vozil do starodobnikov, pa tudi najnovejše hiperavtomobile in celo nekaj električnih ter hibridnih vozil. Milijarder se je tako odločil, da svojo zbirko postavi na ogled v muzeju blizu Bukarešte, ob tem pa je v javnost prišla tudi njegova anekdota s Ferrarijem F40.

Ferrari F40

F40 je eden najprepoznavnejših modelov slavne italijanske znamke in zadnji, ki ga je odobril njen ustanovitelj Enzo Ferrari. Izdelali so 1.311 avtomobilov, številne pa so pristale v garažah znanih osebnosti. Tudi sicer je bil med letoma 1987 in 1992 precej velik izziv dobiti enega izmed primerkov, četudi bi si ga lahko privoščili. A če jih imaš v zbirki več kot 300 je prav mogoče, da nanj pozabiš. In prav to se je zgodilo Tiriacu.

Triac collection

Romunski milijarder je v intervjuju, objavljenem na YouTubovem kanalu Tiriac Collection, povedal zgodbo o tem, kako so se njegove poti z omenjenim Ferrarijem sploh križale. Kot je povedal, je imal sprva v lasti dva Ferrarija F40 - prvega je kupil od Gerharda Bergerja, ki je bil takrat Ferrarijev voznik F1. Čeprav je zanj dobil številne mamljive ponudbe, jih je zavrnil, namesto tega pa si omislil še enega F40.

A poglejte to zagato. V svoji rezidenci v Monaku ni imel prostora za oba Ferrarija, zato je novejšega parkiral v Münchnu, kjer je imel shranjenih še nekaj drugih Ferrarijev. Deset let kasneje je dobil opomnik od oskrbnika garaže, da so avtomobili še vedno tam. Tiriac je namreč nanje povsem pozabil.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Po svetu kulinarike in nazaj domov | Jorg Zupan