To italijansko mesto je postalo raj za nepridiprave. Zanimajo pa jih predvsem ...

9. 4. 2024 | Nika Arsovski
Deli
To italijansko mesto je postalo raj za nepridiprave. Zanimajo pa jih predvsem ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Morda je bolje, da avtomobila ne parkirate na ulici, saj se kaj lahko zgodi, da avto ne bo šel več nikamor.

Italija je specifičen poligon za voznike avtomobilov. Uvršča se namreč med najbolj nevarne države za voznike v Evropi, marsikateri tujec jo je že skupil z opraskanim ali kako drugače poškodovanim vozilom.

Tudi vlomi v vozila niso ravno redkost. A zdi se, da se je v zadnjem času, vsaj na severu države, razširil nov trend.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MilanoBellaDaDio® (@milanobelladadio)

V osrčju Italije, natančneje v Milanu, ki velja za priljubljeno turistično točko, obenem pa tudi mesto oblikovanja in mode, so namreč nepridipravi našli novo nišo. Avtomobili, parkirani na ulici, so namreč postali tarča organiziranih skupin, specializiranih za hitre in natančne kraje platišč.

Ja, prav ste slišali. Ne zanima jih več vsebina vašega vozila, niti s preprodajo ukradenega vozila se ne nameravajo več ukvarjati, zdaj so se osredotočili na platišča.  

Tarča predvsem vozila višjega ranga

Te skupine ciljajo predvsem na luksuzne znamke vozil, katerih pnevmatike so praviloma vredne več. Prav tako se lotevajo kraj bolj specifičnih komponent vozil, po katerih je povpraševanje na trgu največje.

Profimedia

Poleg platišč so pogosto na seznamu tudi luči, katalizatorji, volani in celo informacijsko-zabavni sistemi. Ta porast tatvin sredi belega dne se je zgodil zaradi naraščajočih cen rezervnih delov in seveda razcveta črnega trga avtomobilskih delov. Milano je tako lani postalo italijansko mesto z največ prijavljenimi krajami.

Situacijo dodatno otežuje dejstvo, da obstaja precejšnje število mehanikov in trgovin z rezervnimi deli, ki se ukvarjajo s komponentami vprašljivega izvora. Številni lastniki vozil, v želji po kar najnižji ceni in prihranku, tako raje poiščejo pomoč pri njih. Posledično pa je povpraševanje na ulici iz dneva v dan večje. 

Preberite še:

Novo na Metroplay: BMW X6 M60 - Magnet za poglede in zavistneže