Kaj predstavlja prometni znak, ki ga najdete zgolj na eni lokaciji v Sloveniji?

Kot namiguje spodnji del grafike gre za element, ki je namenjen voznikom tovornih vozil.

Kaj predstavlja prometni znak, ki ga najdete zgolj na eni lokaciji v Sloveniji? (foto: Profimedia) Profimedia
23. 5. 2022

Vozniki, ki se pogosto vozijo po avtocesti in v smeri proti Primorski ste po prihodu iz predora Kastelec zagotovo že kdaj opazili nenavaden prometni znak. Oblikovan kot štirikotnik in obarvan zeleno na svoji površini prikazuje shemo ceste, ki zavije v levo in pa odcep, ki se nadaljuje naravnost v neznano, črno-belo karirasto površino. Gre pa po poročanju N1 in Darsa za edini tak prometni znak pri nas, ki pa označuje z vidika varnosti zelo pomemben element.

Preberite še: Alarmantne težave s pomanjkanjem poklicnih voznikov: Že zdaj nihče ne mara za volan in še slabše bo

Prometni znaki so pravzaprav trije, prvi je postavljen 700 metrov pred omenjenim izvozom, drugi 400, tretji pa tik pred njegovim začetkom. Cesta se nato strmo vzpne na vrh grebena, kjer se nato nenadoma konča s površino, posuto s peskom.

Varovalka pred tragedijo

A če bi pomislili, da gre za nedokončan izvoz, bi se zmotili. Avtocesta se namreč tam močno spušča, poleg tega pa predoru sledi oster zavoj na viadukt Črni kal, kar pomeni močno obremenitev zavor težkih tovornih vozil. V takih primerih lahko hitro pride do njihove odpovedi, posledice pa bi bile lahko v tem primeru katastrofalne.

Izletna cona tako v prvi fazi s strmo klančino poskrbi za to, da se tovornemu vozilu hitrost hitro zmanjša, za dokončno in varno zaustavitev pa nato poskrbi omenjena peščena cona. Omenjena rešitev je bila sicer uvedena že leta 2004 ob izgradnji tega dela primorske avtoceste, nikakor pa v globalnem merilu ni edinstvena. Tovrstne cone za zaustavitev lahko že desetletja najdemo tudi drugod po svetu, predvsem v Severni Ameriki, pa tudi v Evropi, predvsem tam, kjer so ceste speljane preko hribovitih predelov s številnimi spusti.

Več na: N1.info.si