Poglejte, kaj se zgodi, ko avtomobilska guma prevozi oviro na cesti - in to v njeni notranjosti!

Vožnja čez cestne grbine in ovire zna biti neudobna - dogajanje v pnevmatiki pa prav zanimivo.

Poglejte, kaj se zgodi, ko avtomobilska guma prevozi oviro na cesti - in to v njeni notranjosti! (foto: Youtube: Warped Perception) Youtube: Warped Perception
16. 10. 2021

Avtomobilska pnevmatika predstavlja, kot večkrat poudarjamo, edini stik avtomobila s cesto, zaradi česar velja za enega izmed najpomembnejših elementov, kateremu moramo nameniti še posebno veliko pozornost. Pa vendar, čeprav vemo, kakšna je njena naloga, katere prednosti prinaša dober profil, kako je videti akvaplaning, kako se guma deformira med vožnjo skozi ovinke in podobno. Precej manj pa je na drugi strani znanega o dogajanju znotraj same pnevmatike.

K sreči pa so na to pomislili tudi ustvarjalci vsebin na Youtube kanalu Warped Perception, kjer se redno posvečajo snemanju različnih zanimivih pojavov, večinoma iz področja avtomobilizma. V zadnjem času tako precej pozornosti namenjajo dogajanju znotraj avtomobilske pnevmatike. V ta namen so neposredno na notranjo stran platišča pod avtomobilsko pnevmatiko namestili GoPro akcijsko kamero in se odpravili na vožnjo. In kaj se je dogajalo?

Čeprav se zdi, da je avtomobilska pnevmatika med vožnjo po cesti ves čas okrogla, pa lahko na posnetku vidimo, da ves čas vožnje prihaja do deformiranja njene oblike, do upogibanja vsakič, ko posamezen del pnevmatike pride v stik z vozno podlago.

Zanimivo na drugi strani je, da so deformacije bistveno manj opazne med vožnjo skozi ovinke, se pa takrat pokaže, da je dogajanje v sami pnevmatiki tedaj precej bolj nemirno, kot med počasno vožnjo naravnost. To sicer lahko pripišemo dejstvu, da so bile v videu uporabljene pnevmatike z nižjo in posledično precej čvrstejšo bočnico.

Pred le nekaj dnevi pa so na omenjenem kanalu pripravili še en nekoliko bolj skrajen prispevek, v katerem so kamero namestili pod izrabljeno zadnjo pnevmatiko in to zgolj z enim namenom: v objektiv ujeti trenutek, ko pnevmatika eksplodira med tako imenovanim 'burn-outom', vrtenjem v prazno na mestu. Kaj se je zgodilo tedaj in kako jo je odnesla kamera, pa si lahko ogledate v zgornjem posnetku.