Kako lepa gesta! V čast preminulega Kena Blocka je FIA storila to…

10. 1. 2023 | Nika Arsovski
Deli

To je ena od le dveh številk, ki jih je FIA umaknila.

Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) se je ob prezgodnji smrti legendarnega Kena Blocka odločila umakniti njegovo številko #43 iz številnih dirkaških kategorij za leto 2023.

Poleg svetovnega prvenstva v reliju (WRC) se omenjena številka ne bo pojavila niti v ARX rallycross, pa tudi v evropskem in svetovnem rallycross prvenstvu ne.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by World Rally Championship (@officialwrc)

Številka 43 je bila sinonim za Blockovo osebno znamko, saj je legendarnega dirkača spremljala že od začetka dirkaške kariere. Številko je mogoče opaziti tudi v vsaki izmed njegovih slavnih serij Gymkhana, vključno s prvo, v kateri »nastopi« Subaru WRX STI.

Dirkači številke običajno izbirajo na podlagi osebne izbire, le dirkač F1 Kimi Raikkonen je večkrat priznal, da številke izbira naključno. Večina voznikov F1 uporablja številke, ki so jih uporabljali v mladosti za časa kariere  v karting.

Številka je običajno na voljo za uporabo še dve leti po dirkačevi upokojitvi, za primer, če se želi vrniti.

Block je leta 2007 debitiral v svetovnem prvenstvu FIA na reliju v Mehiki.

Po navedbah FIA bo številka umaknjena za čas sezone 2023, ni pa jasno, ali bo na voljo v sezoni 2024. Velika verjetnost je, da ne. Če bi do tega resnično prišlo, bi #43 tako postala šele druga številka v zgodovini avtomobilskega športa, ki bi jo »upokojili«.

Leta 2015 so namreč po tragični smrti dirkača Julesa Bianchija upokojili številko #17. 

Preberite si še: Umrl eden najbolj prepoznavnih dirkačev našega časa Ken Block

Predsednik FIA Mohammed Ben Sulayem je ob tem dejal: »V oziru na ogromen prispevek Kena Blocka k prepoznavnosti motošporta in ob dejstvu, da so ga ljudje po vsem svetu tako cenili, je povsem primerno, da bo njegova številka 43 umaknjena. Čeprav gre le za majhno gesto, upamo, da bo v tem trenutku nekoliko potolažila njegovo družino in prijatelje. Ken je bil prava legenda in spomin nanj bo živel z nami za vedno.«

 

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan