Umrl eden najbolj prepoznavnih dirkačev našega časa Ken Block

3. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli
Umrl eden najbolj prepoznavnih dirkačev našega časa Ken Block (foto: Profimedia)
Profimedia

Po poročanju ameriških virov naj bi umrl med vožnjo s snežnimi sanmi, ki naj bi se med vožnjo po strmem pobočju prevalile nanj.

Leto se je komaj dobro začelo in svet se je že nenadoma poslovil od enega najbolj prepoznavnih dirkačev zadnjih let Kena Blocka. 55-letni dirkač, ki je bolj kot z rezultati na ravni svetovnega prvenstva navduševal na domačih relijih, največjo prepoznavnost pa je dosegel s serijo posnetkov Gymkhana (ki jo sedaj nadaljuje njegov dobri prijatelj Travis Pastrana), se je po zadnjih podatkih smrtno ponesrečil med vožnjo s snežnimi sanmi v smučarskem središču Park City v ameriški zvezni državi Utah.

Novico o tragični smrti so potrdili tudi na Instagramu njegove znamke Hoonigan, kjer so zapisali: "Z največjim obžalovanjem potrjujemo, da je Ken Block preminil v današnji nesreči s snežnimi sanmi. Ken je bil vizionar, pionir in ikona. In najpomembneje, mož in oče. Zelo ga bomo pogrešali. Naprošamo vas, da v teh trenutkih žalovanja spoštujete zasebnost njegove družine."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hoonigan Industries (@thehoonigans)

Ken Block je sicer svoje življenje zajemal s polno žlico. V svet avtomobilskega dirkanja je vstopil relativno pozno, v času, ko večina dirkačev že končuje svojo poklicno kariero. Block je namreč v prvi vrsti ustanovitelj blagovne znamke čevljev DC shoes, cenjene predvsem med rolkarji. V dirkaški svet se je na pobudo Pastrane podal šele, ko je bil star 39 let. Vseeno pa je na domačih dirkah hitro postal eden boljših voznikov relikrosa in relija, kar je dokazal tudi z zmago na tekmovanju X Games.

Preberite še: Video: Ken Block znova v akciji prvič s povsem novim avtomobilom in v eminentni družbi

Kot rečeno je največjo slavo na področju avtomobilizma požel s svojo serijo Gymkhana. V njej je združil in svetovni javnosti prek video posnetkov na portalu Youtube predstavil najrazličnejše dirkaške prvine, od drsenja skozi ovinke ('driftanja') do vratolomnih skokov in vožnje na robu. Za svoje podvige je izbiral atraktivne lokacije, kot so cesta na goro Pikes Peak, San Franciso ali Las Vegas, kjer je s posebej zanj narejenim Audijevim električnim dirkalnikom pred tedni uprizoril še svojo zadnjo predstavo.

Block je sicer za seboj pustil ženo Lucy in tri hčerke, med njimi tudi Lio, ki je po očetu podedovala željo po dirkanju. Sicer pa je Ken Block nastopil na 60 ameriških relijih, kjer je zabeležil 16 zmag, medtem ko na 24 relijih za svetovno prvenstvo ni dosegel nobene zmage oziroma uvrstitve na oder za zmagovalce. Je pa zato leta 2014 v edini sezoni nastopanja v svetovnem prvenstvu v relikrosu pod okriljem organizacije Fia zabeležil dve uvrstitvi na zmagovalni oder in deveto mesto v skupnem seštevku na koncu sezone.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem