Kako ustvariti virtualni prometni zamašek na Google Maps? Nemcu je uspelo

Potrebujete le čim več pametnih mobilnih telefonov, prazno cesto in najmanj eno uro časa.

Kako ustvariti virtualni prometni zamašek na Google Maps? Nemcu je uspelo (foto: Posnetek zaslona: Google maps) Posnetek zaslona: Google maps
13. 2. 2020

Ko se znajdemo v neznanem mestu in želimo po možnosti čim prej priti iz točke A v točko B, se pogosto poslužujemo brezplačne aplikacije Google Maps. Ta namreč ni sposobna prikazati zgolj najkrajše poti do cilja, pač pa tudi najhitrejšo glede na promet. Pri tem si pomaga s podatkom, koliko mobilnih telefonov se nahaja na nekem območju in kako hitro se premikajo (v isto smer). A prav ta storitev lahko prinese tudi številne nevšečnosti in motnje v sistemu, kar so pred kratkim izkusili prebivalci Berlina, ki so bili lahko priča lažnim virtualnim zastojem.

Zastoj namreč ni bil posledica več deset avtomobilov, ki bi stali na istem mestu, ampak poteze enega posameznika, umetnika po imenu Simon Weckert. Weckert je namreč vzel 99 pametnih mobilnih telefonov in jih v stanju pripravljenosti položil v manjši voziček ter se z njim odpravil po mestu. Čeprav je bil na cestah sam, si je Googlov sistem počasno premikanje tolikšnega števila telefonov razlagal kot prometni zastoj, zaradi česar so se ceste in ulice, po katerih je hodil Weckert, prikazovale obarvane v rdečo barvo kot v primeru pravih zastojev.

Weckert je navdih za eksperiment dobil pred nekaj leti, ko je opazil, da se je zaradi množice protestnikov, zbranih na eni lokaciji v aplikaciji Google maps ustvaril navidezni zastoj. Sam je eksperiment izvedel v enem dnevu, da je v aplikaciji 'ustvaril' zastoj, pa je potreboval eno uro. Na njegovo potezo so se odzvali tudi pri Googlu in Nemčev eksperiment pozdravili z izjavo, da jim posamezniki s takšnimi in podobnimi potezami pomagajo k temu, da bo aplikacija še boljša.