Kakšna je naloga belih policijskih kombijev s kamerami na strehah?

Policija je pred tem že uporabljala eno podobno vozilo, po razširitvi nalog pa je leta 2016 kupila še dve vozil. Dodatnih vozil za zdaj ne nameravajo kupiti.

Kakšna je naloga belih policijskih kombijev s kamerami na strehah? (foto: Policija) Policija
21. 10. 2018

V preteklih dneh so se na spletu pojavile fotografije domnevno policijskih kombijev znamke Volkswagen Transporter, katerih posebnost je bil par kamer, nameščen na sprednji in zadnji del strehe vozila. Hitro so se pojavile tudi govorice o njunem namenu, zato smo na policiji povprašali, za kakšen tip vozil gre in kakšen je njun namen.

Z generalne policijske uprave so nam sporočili, da ne gre le za eno vozilo, ampak par identičnih kombijev, ki ju je policija kupila že leta 2016, ko so se pojavile potrebe po dodatnem nadzoru prometa. Podobno tovrstno vozilo je policija pred tem sicer že imela, za vsakega izmed obeh novincev pa so za nakup odšteli 111.000 evrov.

Glavna tarča vozniki tovornjakov in avtobusov

Čeprav je bil prvotni namen vozil, kot so pojasnili na policiji, nekoliko drugačen, pa so ju v zadnjem času začeli uporabljati tudi za nadzor prometa in predvsem voznikov tovornih vozil ter avtobusov. Izkušnje s terena namreč kažejo, da vozniki omenjenih vozil prevečkrat med vožnjo ne uporabljajo varnostnih pasov, hkrati pa pogosto čas namenjajo uporabi mobilnih telefonov in tablic, zaradi česar se zmanjša njihova pozornost, hkrati pa je tovrstne prekrške zaradi visokih kabin omenjenih vozil težko zaznati.

Policija morebitne prekrškarje sankcionira na dva načina. V vozilih so policisti, ki spremljajo dogajanje na kamerah, ob zaznanem prekršku pa se nato odločijo, ali bodo voznika, ki je s svojim vozilom v prekršku, zaustavili na ustreznem mestu ali pa mu bodo kazen skupaj s fotografijo poslali po pošti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri