Kateri avtomobil bo stal na najdražjem parkirišču na svetu?

Na elitni lokaciji v Hong Kongu je nezanani lastnik za eno parkirno mesto odštel dobršen del milijona evrov.

Kateri avtomobil bo stal na najdražjem parkirišču na svetu? (foto: Profimedia) Profimedia
28. 10. 2019

Dobiti prosto parkirno mesto v samem centru mesta – še posebno v dolgotrajen najem ali celo trajno last – je izziv že v Ljubljani, še toliko bolj pa v milijonskih prestolnicah po svetu. In mednje brez dvoma spada tudi Hong Kong. Eno izmed najgosteje poseljenih območij na svetu je namreč že nekaj časa pravi raj za bančnike in poslovneže, kar pa posledično poganja cene nepremičnin – in mednje spadajo tudi parkirna mesta – naravnost v nebo.

Pred dnevi je tako v neodvisni pokrajini znotraj Kitajske najverjetneje padel nov rekord. Tamkajšnji poslovnež Johnny Cheung Shun-yee, znani trgovec z nepremičninami, je namreč v nebotičniku The Center in Central 32,5 kvadratnih metrov velik parkirni prostor prodal za kar 7,6 milijona hongkonških dolarjev oziroma slabih 874 tisoč evrov. Ob tem je treba omeniti, da gre pri omenjeni stavbi za najdražji nebotičnik v Hong Kongu, Cheung Shun-yee pa je zgolj s preprodajo posameznih nadstropij v omenjenem objektu lansko leto zaslužil več kot 100 milijonov evrov.

Po besedah tamkajšnjih strokovnjakov pa omenjena vsota niti ni tako neobičajna. Kupci tovrstnih nepremičnin so namreč bogati poslovneži, katerim so tako visoki zneski pravzaprav relativno zanemarljivi. Nenazadnje je dober dokaz za to tudi Cheung Shun-yee, ki je doslej v omenjenem nebotičniku prodal že štiri parkirne prostore (skupno jih je v stavbi na voljo 400) in za vsakega  iztržil več 100 tisoč evrov. Zanimivo bi bilo posledično videti, kateri avtomobili se na omenjenih mestih nahajajo danes.