Kateri je najboljši avtomobil za prevoz zlata? Porsche Panamera Sport Tourismo

Za 18 kilometrov dolgo pot skozi London so potrebovali 40 minut, k sreči brez kakršnikholi zapletov.

Kateri je najboljši avtomobil za prevoz zlata? Porsche Panamera Sport Tourismo (foto: Porsche) Porsche
25. 1. 2018

Iz izkušenj ob gledanju akcijskih filmov vemo, da ko pride do transporta zlata in zlatih palic ni boljšega prevoznega sredstva, kot so oklepljeni tovornjaki. V realnosti pa temu očitno ni tako. Vsaj ne vedno, kot je pred kratkim dokazala londonska zlatarna Baird & Co.. Nedavno so namreč organizirali prevoz večje količine zlatih palic, vreden več milijonov evrov, pri tem pa so za transport uporabili kar osebne avtomobile. Natančneje tri karavanske Porsche Panamere Sport Turismo.

Omenjena zlatarna je namreč potrebovala prevoz 24 zlatih palic, katerih skupna vrednost znaša 11,25 milijona evrov in rafinerije v 18 kilometrov oddaljeno prodajalno, ki se nahaja v na ulici Hatton Garden. Čeprav je hitra vožnja po središču Londona zaradi gostega prometa praktično nemogoča, pri Porscheju niso varčevali, temveč so v akcijo, ki je sicer potekala na lastno odgovornost zlatarne, poslali najmočnejše bencinske različice Panamer Turbo Sport Tourismo, ki pod sprednjim pokrovom skriva motor s 550-konji.

Tovrstni transporti so zelo redki

Na 40 minut trajajočo pot se je vsak izmed trojice avtomobilov odpravil s 60-kilogramskim tovorom, spravljenim v dveh posebej izdelanih zabojih, voznikom, radijskim operaterjem in strokovnjakom za varnost. Konvoj je nato spremljala še kopica policistov na motorjih in pa helikopter, ki je situacijo ves čas spremljal iz zraka.

»V primeru zadnjega transporta je bilo potrebno prepeljati veliko večjo količino zlata kot običajno, take pošiljke so redke. Ravno zato smo morali zagotoviti avtomobile, na katere smo se lahko zanesli, da bodo s svojimi zmogljivostmi brez najmanjših težav opravili nalogo, brez da bi jih bilo potrebno naprezati do skrajnosti. Takih vozil pa ni ravno veliko. Kljub vsej teži se je Panamera odrezala brezhibno,« pa je po koncu akcije z vidnim olajšanjem dejal Nick Hammond, direktor zlatarne
Baird & Co.

Jure Šujica
Foto: Porsche