Legendarna oznaka Mercedesovih športnikov se vrača

Po neuradnih informacijah, naj bi prinesla kar trojico najbolj zmogljivih Mercedesov v zgodovini.

Legendarna oznaka Mercedesovih športnikov se vrača (foto: Mercedes-Benz) Mercedes-Benz
22. 3. 2021

Številske oznake, ki sledijo črkovni oznaki modela so pri Mercedesu svojčas razkrivale tudi prostornino motorja omenjenega modela – tudi zmogljivih AMG-jev. S prihodom prisilno polnjenih agregatov in kasneje elektromotorjev ter zahtev po špotreb po čistejših motorjih, pa se je ta sistem porušil, hkrati pa so se začeli poslavljati tudi največji agregati. Oznake iz preteklosti pa se, kot vse, kaže vračajo – le v nekoliko spremenjeni obliki.

Pred dobrimi 20 leti so pri Mercedesu predstavili oznako 73 AMG, ki je športniku SL prinesla največji bencinski pogonski sklop, 7,3-litrski 12-valjnik z močjo 518 'konjev' ali 386 kilovatov, a je šlo za motor s kratko življenjsko dobo, ki pa je svoj prostor našel tudi pod motornim pokrovom Pagani Zonde, oznaka pa je nato utonila v pozabo. A očitno se vrača v uporabo – le v nekoliko drugačni podobi.

Prihaja trojica?

Pri Mercedesu naj bi namreč pripravljali novo najbolj zmogljivo različico športne limuzine AMG GT 4-door, namenili pa naj bi ji oznako AMG 73e. Po poročanju britanskega avtomobilskega portala Autocar naj pod motornim pokrovom združili že znani štirilitrski osemvaljnik (10- in 12-valjnikov pri omenjeni nemški znamki najverjetneje ne bomo srečali nikoli več) ter elektromotor z močjo 150 kilovatov.

Sistemska moč pogonskega sklopa naj bi po poročanju portala znašala preko 800 'konjev', kar naj bi zadoščalo za pospešek do 100 kilometrov na uro v zgolj treh sekundah in pa najvišjo hitrost preko 320 kilometrov na uro. Mimogrede, avtomobil naj bi hkrati ponujal 1.003 njutonmetre navora. Enakega sklopa naj bi bila sicer v že napovedanih najmočnejših izvedbah deležna tudi Razred S in pa prihajajoči kabriolet SL, vsi trije avtomobili pa naj bi postali najmočnejši Mercedesovi avtomobili v zgodovini – do prihoda hiperšportnika AMG-One.