Letošnja kolesarska dirka po Sloveniji tudi dobrodelne narave

V sklopu akcije zbranih tudi 808,50 evrov sredstev, ki bodo šli za pomoč najmlajšim bolnikom s sladkorno boleznijo.

Letošnja kolesarska dirka po Sloveniji tudi dobrodelne narave (foto: Sportida) Sportida
24. 6. 2019

Kolesarska dirka po Sloveniji raste iz leta v leto, kar se kaže ob vse večjem zanimanju slovenske javnosti za kolesarske dirke (k temu so seveda letos pripomogli še odlični rezultati na dirki Giro d’Italia) in pa tudi vse večjemu številu tekmovalcev in ekip, ki k nam pridejo iz tujine. Med njimi pa je bila letos ena prav posebna ekipa iz ZDA z imenom Novo Nordisk. Zakaj posebna? Zaradi svojega poslanstva.

Omenjena ekipa namreč s svojimi nastopi pomaga ozaveščati o nevarnostih sladkorne bolezni, vse njene tekmovalce pa povezuje tudi to, da imajo sladkorno bolezen tipa 1. Prav zato so še kako primerni za ozaveščanje javnosti o omenjeni bolezni. Njihov moto se sicer glasi »Imam sladkorno, a nima sladkorna mene,« njihova udeležba pa je imela še dodatno težo po zaslugi Zveze društev diabetikov Slovenije, ki se je z ekipo povezala pred nedavno dirko.

Obe strani sta si zastavili cilj prekolesariti 808,5 kilometrov, kolikor je znašala dolžina celotne dirke, a so vsi udeleženci akcije to razdaljo presegli kar za sedemkrat, saj so prevozili 5.415 kilometrov. Je pa omenjena Zveza zato 808,50 evrov namenila društvu Sladkorčki, ki pomaga otrokom s presnovnimi motnjami, ki so na Debelem Rtiču tudi sami skoraj prekolesarili celotno razdaljo dirke; samoiniciativno so prekolesarili 717,21 kilometrov.

Uspešno akcijo so akterji poleg podelitve sredstev za otroke – slednjim je za njihov prispevek k akciji čestital in podelil priznanje kanuist Vid Debeljak, ki se prav tako bori z omenjeno boleznijo – in pa slovesnostjo, na katerem sta v priznanje omenjeni kolesarski ekipi za useležbo na dirki podelila predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije Robert Gratton in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Zdenka Čebašek Travnik.