Mineva 120 let od rojstva Enza Ferrarija

V počastitev okrogle obletnice rojstva ustanovitelja znamke bodo pri Ferrariju v tovarniškem muzeju predstavili kar dve razstavi, ki bosta na ogled vse do maja prihodnje leto.

Mineva 120 let od rojstva Enza Ferrarija (foto: Newspress) Newspress
4. 9. 2018

Letos se pri Ferrariju spominjajo dveh pomembnih obletnic: 120-letnice rojstva ustanovitelja legendarne avtomobilske znamke Enza Ferrarija, hkrati pa tudi 30-letnice njegove smrti. O zgodovini znamke Ferrari in posledično Enzovi življenjski poti smo pred časom že pisali v rubriki Zgodovina avtomobilskih znamk, pomembno obletnico rojstva pa so se pri Ferrariju odločili počastiti z odprtjem dveh razstav v Ferrarijevem muzeju v Maranellu.

Prva razstava nosi naslov 'Driven by Enzo' in se navezuje na njegovo strast do klasičnih potovalnih kupejev s štirimi sedeži. Čeprav je Enzo Ferrari preizkusil vsak nov avtomobil, ki je zapeljal iz njegove tovarne, pa je posebno ljubezen gojil do omenjenih kupejev, saj so se mu zdeli hkrati športni, udobni in praktični. Njegova ljubezen se je začela z modelom 250 GT 2+2 in se prek modelov 400 GTi in 412 nadaljevala vse do modela 456 GT, ki velja za enega izmed zadnjih avtomobilov, katerega izdelavo je odobril Enzo osebno.

Drugi del razstave bo nosil naslov 'Passion and Legend', v sklopu katere bodo razstavljeni različni kosi, fotografije in avtomobili, s katerimi bodo predstavili Enzovo strast do avtomobilov in dirkanja. Del razstave bodo tako notranjost modela 166, enega prvih Ferrarijev iz leta 1948, prvi Ferrari, namenjen cestni rabi, to je model 50 GT Berlinetta tdf, in vse do modela 812 Superfast, ki velja za najhitrejši Ferrarijev avtomobil, namenjen cestni vožnji.