Sanjska garaža znanih Slovencev: Gaber Keržišnik"Moderni avti me ne zanimajo, tudi če jih ni!"

Izjema so koncepti in serijski avtomobili, ki svoj navdih jemljejo v klasičnih avtomobilih pretekle zgodovine.

"Moderni avti me ne zanimajo, tudi če jih ni!" (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
26. 3. 2020

Ljubitelji motociklizma bodo Gabra Keržišnika hitro vzeli za 'svojega' in to povsem razumljivo. Že nekaj let ga namreč lahko spremljamo kot komentatorja motociklstičnih dirk razredov MotoGP in Moto2. Manj znano je dejstvo, da se je Gaber svoj čas kot lastnik avtomobilskega salona ukvarjal tudi z uvozom avtomobilov iz Združenih držav Amerike, zaradi česar je njegovo znanje na tem področju vse prej kot skromno. To pomeni, da je bila tudi izbira petih sanjskih avtomobilov težka naloga.

Katerih pet avtomobilov bi želeli imeti v svoji sanjski garaži, če ne bi bilo nikakršnih omejitev in zakaj prav te?

  1. Porsche 356: Konkretnega razloga za to pač ni, preprosto mi je všeč kot celota, hkrati pa gre tudi za legendo med avtomobili.
  2. Jaguar E-Type: Britanski roadsterji so mi na splošno pri srcu, še posebej  Jaguar E-type in Austin Healey. Če bi moral izbirati med njima, bi zaradi njegove krasne oblike izbral prvega. Žal pa sem prevelik, da bi se lahko usedel v kateregakoli izmed njih, kar sem ugotovil pri vsakem od britanskih roadsterjev, ki sem si ga lastil.
  3. Porsche 911 Carrera RS letnik 1973: Preprosto, gre za enega najbolj iskanih avtomobilov, povrhu vsega je bil izdelan v letu mojega rojstva.
  4. Renault 5 Turbo 2 Maxi: Gre za še en legendarni reli dirkalnik iz časov, ko je sicer nastalo kar nekaj kultnih dirkalnikov, recimo Lancia Delta HF Integrale in še marsikaj drugega.
  5. Alfa Romeo GTA: Ker lestvica brez italijanskega avtomobila pač ni popolna. Ob tem pa gre za legendaren dirkalnik, ki ga je mogoče še nekoliko predelati.

Kateri avtomobil vozite trenutno?

Že nekaj let se naokrog vozim s sponzorskimi avtomobili. Pred leti sem se tako  vozil s Peugeoti, zadnja leta pa imamo sklenjen dogovor z znamko BMW. Ker se dirkaška sezona še ni začela, sponzorskega avtomobila še nimam. Posledično se trenutno vozim z lastnim Chevroletom HHR. Sicer pa pri izbiri avtomobila za vsak dan nisem izbirčen, pomembno mi je le, da ima velik prtljažnik, v katerega lahko spravim vso opremo in da je dovolj prostora za štiri osebe.

Ko ste opravili vozniški izpit, kateri je bil prvi avtomobil, ki ste ga kupili oziroma vozili?

To je bil Fiat 850 Special. Kupil mi ga je oče, sam pa sem ga nato predelal: prebarval sem ga, čez celotno dolžino avtomobila narisal zeleno in rdečo črto v slogu Abarthovih avtomobilov, sledile so številke na vratih, napisi Abarth, vse to pa sem na koncu zaščitil s prozornim lakom. Namestil sem mu tudi nekoliko širša platišča, avtomobil kot celota pa je kljub temu deloval zelo skladno, nekako v slogu športnih avtomobilov iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja.

Izmed vseh avtomobilov, ki ste jih kadarkoli imeli, prodajo katerega najbolj obžalujete?

Glede na to, da se že vse življenje ukvarjam s starodobniki, obžalujem prodajo marsikaterega avtomobila. Zagotovo pa prodajo vseh Ford Escort Cosworthov, ki so danes vredni pravo bogastvo. Vseeno morda najbolj obžalujem prodajo prvega Porscheja 911, generacije 993, ki je bila zadnja z zračno hlajenim motorjem. Ko sem jo pred časom prodal, se mi je zdelo, da sem naredil dober posel, dejansko pa je ta avtomobil danes vreden trikrat več, kot je bil v času moje prodaje.


Kako intenzivno spremljate avtomobilske novosti? Prihoda katere se najbolj veselite?

Sploh jih ne spremljam. Dogajanje na avtomobilskem področju spremljam le prek spleta in še v tem primeru preberem tiste novice, ki jih naključno zasledim na spletnih portalih, novosti kot takih pa načrtno ne iščem. Dogajanja je namreč preveč, poleg tega so si avtomobili preveč podobni, preveč je različic enih in istih avtomobilov in tako sploh ne ločim več med Audijem Q4, Q5, Q2, Q1, BMW X1 ... Sicer pa sem se v zadnjem času še najbolj veselil prihoda nove Renault Alpine in vidim, da gre – vsaj po mnenju tistih, ki so jo že zapeljali – za odličen avtomobil. Veselil sem se tudi prihoda novega Suzuki Jimnyja, saj se mi je že kot koncept zdel vrhunski, a ga žal na cesti še nisem zasledil. Všeč mi je Suzukijev retro pristop in ponudba dodatkov, s katerimi mu lahko še izboljšamo terenske zmogljivosti, zmotilo pa me je le to, da v ponudbi ni več dizla. Retro avtomobili kot sta Fiat 500 in Volkswagen Beetle so mi tudi na splošno izredno všeč, poleg tega pa rad pogledam tudi različne koncepte klasičnih avtomobilov, kakršen je recimo Renault 4. Moderni avtomobili pa me ne zanimajo, tudi če jih ni.

Bencin ali elektrika?

Absolutno bencin!

PRIPOROČAMO TUDIKoronavirus: Kako urejati zavarovanja, ko so poslovalnice zaprte?