Na dražbo prihaja avtomobilska zbirka Carolla Shelbyja

Med vozili (pričakovano) prevladujejo starejši letniki vozil znamke Ford, nekaj pa je tudi avtomobilov, ki jih je Shelby pomagal ustvariti v sodelovanju s Chryslerjem.

Na dražbo prihaja avtomobilska zbirka Carolla Shelbyja (foto: Bohnams) Bohnams
10. 4. 2018

Caroll Shelby je ime, ki ga ni treba posebej predstavljati. Nekdanji dirkač je avtomobilskemu svetu dal lepo število legendarnih avtomobilov, ki so sčasoma postale zelo iskane klasike. Vse skupaj se je začelo s Cobro, malim britanskim športnim avtomobilom, v katerega je nato vgradil Fordov motor V8 in ustvaril enega od najboljših dirkalnikov tistega časa, hkrati pa se je s to potezo začelo sodelovanje med Fordom in Shelbyjem. Ta je sicer pozneje prestopil h Chryslerju, ustvaril celo svoj športni avtomobil, v zadnjem obdobju pa se je nato vrnil k Fordu, s katerim je sodeloval vse do svoje smrti leta 2012.

Kot se za človeka njegovega kova spodobi, je imel Caroll Shelby tudi obsežno in izjemno dragoceno zasebno zbirko vozil, pri snovanju katerih je kar precej sodeloval tudi sam. Omenjena zbirka vozil pa se bo zdaj, šest let po smrti Shelbyja, prodajala na dražbi pod okriljem dražbene hiše Bonhams. Skupno bo na prodaj 23 avtomobilov, veliko med njimi pa je bodisi prvih primerkov posameznega avtomobila ali celo prototipov. Govorimo na primer o Chryslerju Airflowu sedanu letnik 1935, ki ga je Shelby odkupil od igralca Steva McQueena, treh Shelbyjih Mustangih GT500 in GT350 iz let 1968 in 1969 ter Shelbyju Cobri letnik 1965, ki jo je Caroll podaril Playboyevi zajčici Heather Kozar leta 1965 in jo nato odkupil nazaj leta 1999.

»Počaščeni smo, da smo bili izbrani za prodajo legendarnih avtomobilov legendarnega človeka,« je dejal Eric Minoff, vodja prodaje pri Bohnams Greenwich, kjer bo dražba potekala. Michael Caimano, specialist dražbene hiše Bohnams, je ob tem dodal: »Caroll Shelby je sinonim za ameriške športne in dirkalne avtomobile, njegov prispevek v svetu avtomobilizma pa je neprecenljiv. Kot privilegij si štejemo, da lahko vodimo prodajo takšnega števila njegovih zasebnih avtomobilov.«

Dražba vozil bo potekala 3. junija letos blizu New Yorka, kjer bo na dan prodaje potekala tudi razstava klasičnih avtomobilov Concours d’Elegance. Avtomobili bodo na voljo brez pridržane cene, o tem, kakšne zneske pričakujejo, pa organizatorji za zdaj niso želeli odgovoriti. Ne nazadnje gre za unikatne avtomobile, zato lahko pričakujemo zneske, ki bodo presegali od več deset do več sto tisoč dolarjev ali celo milijon dolarjev za posamezen avtomobil, kot je zgoraj omenjena Cobra.