Naprodaj Metro 6R4 z le 11 prevoženimi kilometri

Tri izmed prevoženih kilometrov je prevozil v zadnjih 17 letih, kar nekaj let pa je preživel tudi v muzeju.

Naprodaj Metro 6R4 z le 11 prevoženimi kilometri (foto: Newspress) Newspress
30. 5. 2019

Razred B ima v zgodovini relijev prav poseben sloves. Šlo je za kategorijo, v kateri so kraljevali motorna moč, pospeški, hitrost, za varnost pa se ni zmenilo prav veliko ljudi. Tako je bilo glavno merilo za nastop na dirki le to, da je avtomobilski proizvajalec poleg pravih dirkalnikov izdelal še 200 malenkost manj zmogljivih avtomobilov, namenjenih prodaji in uporabi na cesti (a so se tudi tu našli proizvajalci, ki so ubirali bližnjice in goljufali). Danes so ti avtomobili izjemno cenjeni, še posebno, če gre na primer za Peugeote 205, Lancie Delte S4, Forde RS200 ali pa nemara Audije S1.

V tej pisani druščini se je pojavil britanski avtomobilski proizvajalec MG z modelom Metro 6R4. Kljub kompaktnim dimenzijam je bil avtomobil opremljen s štirikolesnim pogonom, pika na i pa je bil v zadek nameščen šestvaljni turbo motor, prav takšen, kakršnega je Jaguar pozneje namestil v kratek čas najhitrejši avtomobil na svetu, model XJ 220. MG je bil med tistimi proizvajalci, ki so upoštevali pravila in izdelali 200 vozil, primerek z zaporedno številko 189 pa bo kmalu iskal nov dom.

Nemogoče ovrednotiti

In ko govorimo o konkretnem avtomobilu, gre brez dvoma za najbolje ohranjen primerek na svetu. Kupljen leta 1986 je do danes prevozil le sedem milj oziroma slabih 11 kilometrov – pet milj v času prvega in dve v času, ko si ga je lastil drugi lastnik in še to le ob servisnih pregledih, kar pomeni, da so se kolesa v prazno vrtela na dvigalu. Sedem let med letoma 1996 in 2002 je avtomobil sicer preživel v muzeju. O stanju avtomobila sicer pričajo plastične zaščite sedežev in voščena zaščita karoserije ter stekel.

Avtomobil bo na voljo na dražbi klasičnih (športnih) avtomobilov 26. in 27. junija v Silverstonu, stanje vozila pa strokovnjakom pravzaprav povzroča dokaj sladke skrbi. Zaradi stanja, v katerem je avtomobil, ti pravzaprav niti ne znajo postaviti prave cene, povsem verjetno pa je, da bo dosegla več 100.000 evrov.