Naprodaj WRC dirkalnik Colina McRaeja

Isti dirkalnik je vozil tudi kasnejši svetovni prvak serije WRC, norveški dirkač Petter Solberg.

Naprodaj WRC dirkalnik Colina McRaeja (foto: Newspress) Newspress
26. 1. 2018

Kateri je najbolj legendarni voznik relija vseh časov? Debata na to temo bi bila brez dvoma dolga in burna, klub temu pa bi težko postavili odgovor, s katerim bi se strinjale vse strani. Brez dvoma pa bi med najožje kandidate prišel škotski dirkač Colin McRae. Najmlajši dirkač v zgodovini, ki je osvojil (svoj edini) naslov svetovnega prvaka v Svetovnem prvenstvu relija, je sicer tragično preminil v helikopterski nesreči leta 2007. A čeprav je omenjeni naslov osvojil s Subarujem Imprezo, se ga veliko ljudi verjetno spominja kot člana tovarniškega moštva Ford, kjer je nastopal z modelom Focus. Eden izmed njegovih avtomobilov pa bo kmalu tudi na voljo za nakup.

Govora je o dirkalniku s številko šasije 68335, izdelanim leta 1999, torej prvo leto po prestopu McRaeja k Fordu. Z njim je McRae odpeljal štiri dirke za svetovno prvenstvo: reli po Kataloniji, Tour de Corse (reli po Korziki), grški reli Acropolis in pa reli na Kitajskem. Poleg tega sta z istim dirkalnikom nastopala tudi Petter Solberg in Thomas Randstorm. Skupaj je tako avtomobil nastopil na enajstih relijih, kar nedvomno pripomore k dvigu njegove vrednosti.

Na dirkalnik ponosni tudi v dražbeni hiši

Navdušenja nad avtomobilom ne skriva niti Adam Rutter, strokovnjak za klasične avtomobile pri dražbeni hiši Silverstone Auctions, ki bo poskrbela za prodajo dirkalnika: »V čast nam je, da lahko predstavimo nekdanji McRaejev dirkalnik Ford Focus WRC, ki bo naprodaj na dražbi klasičnih dirkalnikov 23. februarja. Na prireditvi zato že sedaj pričakujemo naelektreno ozračje in dražbo na vse ali nič – tako kot je vozil tudi McRae.«

Po besedah Rutterja se tovrstni dirkalniki na dražbah pojavljajo zelo redko. Omenjeni avtomobil pa je zaradi svoje zgodovine – dejstva, da sta ga poleg McRaeja vozila še Solberg in Randstorm – še bolj pomemben za avtomobilsko zgodovino. Posledično zato pričakujejo tudi visoko ceno, ki bi jo avtomobil lahko dosegel. Ta naj bi znašala med 137.000 in 171.000 evri.

Jure Šujica
foto: Newspress