Preverite, kako se je končala zgodba ikoničnega Porscheja legendarne Janis Joplin

"Gospod, mi ne boš kupil Mercedes-Benza? Vsi moji prijatelji imajo Porscheje, moram se odkupiti za to," v svoji pesmi poje slovita Janis Joplin, a glasbenica je bila v resnici dolga leta zvesta prav svojemu ljubemu Porscheju 356 C. Ta je bil približno tako barvit in eklektičen kot njegova lastnica. 

Preverite, kako se je končala zgodba ikoničnega Porscheja legendarne Janis Joplin (foto: Profimedia) Profimedia
27. 10. 2022

Zgodba s Porschejem Janis Joplin je morda še toliko bolj neverjetna, ker so tudi njeni zvezdniški kolegi v tistem času zapravljali visoke vsote za prestižne znamke avtomobilov.

Ameriška glasbenica pa je za Porscheja 356 C kabrioleta pri Estes-Zipper z Beverly Hillsa odštela 3500 ameriških dolarjev.

Avtomobil je bil na voljo le v devetih barvnih odtenkih, sama pa je izbrala delfinasto sivo, ki se nikakor ni skladala z njeno eklektično podobo.

Poslikavo avtomobila je Joplinova zaupala Davu Richardsu, ta pa je na vpadljiv način na karoserijo naslikal podobe kalifornijske pokrajine, obraze glasbene skupine Big Brother and the Holding Company, pevkino astrološko znamenje (kozoroga), lobanje, gobe, metulje in najrazličnejše motive.

S tem je poskrbel za prepoznavnost vozila, s katerim se je glasbenica najraje prevažala naokrog.

Ta je bil tako vpadljiv, da so ji oboževalci pod brisalci pogosto puščali sporočila.

Med nastopom v dvorani Winterland Ballroom leta 1969 so ji Porscheja celo izmaknili, a je tat hitro spoznal svojo zmoto. Preden je poslikavo uspel prekriti s sprejem, ga je že zalotila policija. S pomočjo ličarske delavnice je Richardsu uspelo odstraniti škodljivo barvo s prozornega laka skorajda brez storjene škode. 

Ko se 4. oktobra 1970 glasbenica ni pojavila na snemanju, so jo poiskali v hotelu Landmark Motor v Hollywoodu, kjer je bivala. V garaži je bil parkiran njen Porsche, v sobi pa so našli pevkino truplo. Zaradi prevelikega odmerka heroina je umrla v starosti komaj 27 let

Po njeni smrti je Porsche romal v roke njenega menedžerja Alberta Grossmana, ki ga je več kot dve leti uporabljal za vožnjo po svoji posesti. Ker ga je vozil le malo, je avto začel propadati, Grossman pa ga je 1975 predal nazaj pevkini družini.

Odtlej ga je uporabljal njen brat Michael, ki je obnovil tudi originalni motor, medtem ko je njegova zunanjost klavrno začela propadati. Da bi mu povrnili slavo so se glasbeničini bratje in sestre odločili Porscheju povrniti njegovo psihedelično slavo, delo pa so zaupali umetnikoma Jani Mitchell in Amber Owen.

Avtomobil je bil na ogled v številnih muzejih, leta 2015 pa je romal na dražbo.

Preberite si še: Na dražbi se bo znašel avtomobil tega glasbenega zvezdnika, izkupiček pa bodo v celoti namenili za pomoč Ukrajini

Dražbena hiša RM Sotheby's je zanj iztržila kar 1,76 milijona dolarjev, kar je preseglo vsa pričakovanja. Avtomobil naj bi si za 60. rojstni dan kupila premožna Američanka, ki pa je vozilo ponovno postavila na ogled v Muzeju avtomobilov v Michiganu.