Ne Ferrari; najdražji avtomobil vseh časov prihaja iz Stuttgarta

Na nedavni in zelo ekskluzivni dražbi so zanj iztržili krepko preko 100 milijonov evrov.

Ne Ferrari; najdražji avtomobil vseh časov prihaja iz Stuttgarta (foto: Mercedes-Benz) Mercedes-Benz
16. 5. 2022

Avtomobilske dražbe so dogodki, ki pritegnejo najrazličnejše profile kupcev, večinoma tistih s precej polnimi denarnicami in bančnimi računi, kljub temu pa gre za dogodke, ki so odprti za (širšo) javnost. Ko pa na prodaj pridejo najbolj ekskluzivni avtomobili, katerih vrednost je primerljiva z najprestižnejšimi jahtami pa včasih tudi polna garaža sodobnih superšportnikov in več 10 milijonov evrov na računu ni dovolj, da bi nanjo dobili povabilo.

Preberite še: Na dražbo v Montereyju prihaja morebiti najdražji avtomobil vseh časov!

Ena izmed takšnih dražb se je pred dnevi odvila pod okriljem ugledne avkcijske hiše Hagerty, nanjo pa naj bi bilo (uradnih informacij o dogodku praktično ni) povabljenih zgolj deset ultra bogatih avtomobilskih zbirateljev. Ti pa so imeli za njen obisk še kako dober razlog. V centru pozornosti se je namreč znašel Mercedes-Benz 300 SLR Coupe, tako imenovani Uhlenhaut Coupe, sicer pa le eden izmed dveh izdelanih športnih avtomobilov, izdelanih na podlagi slovitega 300 SL-a.

Zgolj deset izbranih kupcev

Za izredno redek avtomobil z dirkaškim pedigrejem naj bi tako britanska dražbena hiša iztržila kar 115 milijonov britanskih funtov ali 135 milijonov evrov. S tem je SLR postal najdražji kadarkoli prodan avtomobil v zgodovini, saj je z naskokom presegel vrednost, ki naj bi jo leta 2018 iztržili za primerek Ferrarija 250 GTO. Tedanji rekorder je bil (neuradno) prodan za pol manjšo vrednost in sicer za 52 milijonov britanskih funtov.

Za komentar o prodaji so britanski mediji povprašali tudi Mercedes-Benz, kjer pa domnevne prodaje niso želeli komentirati. Pri omenjeni dražbeni hiši naj bi sicer povabilo na dražbo poslali posameznikom, ki bi sicer brez dvoma tudi v prihodnje imeli možnost in voljo skrbeti za to, da bo dirkalnik z najvišjo hitrostjo okrog 290 kilometrov na uro ostal v perfektnem stanju.

Preberite še: Koliko bi danes odšteli za legendarnega Gullwinga?