Ni klime? Ni problema, izraelsko podjetje ponuja neverjetno rešitev, ki bo avtomobil ohranila hladen tudi poleti!

Rešitev naj bi po poročanju portala Jutranji list lahko zmanjšala temperaturo površine avtomobila za kar 70 odstotkov.

Ni klime? Ni problema, izraelsko podjetje ponuja neverjetno rešitev, ki bo avtomobil ohranila hladen tudi poleti! (foto: Volkswagen) Volkswagen
31. 5. 2022

Pričenjajo se toplejši deli leta, z njimi pa prihaja tudi čas, ko bodo avtomobilske klimatske naprave pod največjim pritiskom. Upamo si trditi, da je sedaj pravzaprav zadnji čas, da se lotite popravila oziroma rednega servisa klimatske naprave, še posebej če imate občutek, da ne deluje tako, kot bi morala.

Čeprav je klimatska naprava eden izmed tistih elementov avtomobila, ki bi se mu veliko voznikov težko odpovedala, pa gre hkrati za napravo, ki pripomore tudi k opaznemu dvigu porabe goriva oziroma elektrike. Tudi zato so električni avtomobili opremljeni s toplotnimi črpalkami, saj klimatska naprava opazno zniža njihov doseg.

Preberite še: Dopust na Krku bo po novem dražji, lokalne oblasti nad vse avtomobiliste

Prav zato pa je toliko bolj dobrodošla revolucionarna novost, ki jo je pred časom predstavilo - zaenkrat zgolj v prototipni različici - izraelsko podjetje SolCold. Gre za posebno folijo, ki naj bi za kar 70 odstotkov lahko zmanjšala temperaturo karoserije vozila.

Folija je namreč 'opremljena' s posebnim premazom, ki omogoča nastanek redkega pojava, poimenovanega Anti-Stokesova fluorescenca. Pri tem pojavu snov dolge valove sončne svetlobe, ki segrevajo karoserijo pretvarja v kratko valovanje, ki ne segrevajo površine. Gre icer za relativno zapleten postopek, a očitno z opaznimi rezultati.

Kot so ugotovili Izraelci so namreč na primeru Volkswagen Pola, ki ga vidimo v zgornjem videu, temperaturo uspeli znižati za med 12 in 14 stopinjami Celzija v primerjavi z vozilom, ki ni opremljeno s folijo.

O samem izdelku sicer še ni znanega veliko, po poročanju portala Jutranji list pa naj bi bil izdelek za proizvodnjo in splošno uporabo pripravili že to jesen. Tedaj bo verjetno tudi jasno, ali gre za rešitev, ki jo je smotrno kupiti, ali pa bo predraga za povprečnega smrtnika.