Obdobje koronavirusa obudilo še eno avtomobilsko legendo

Italijanska oblikovalka je s tem uspela uresničiti svoje dolgoletne sanje.

Obdobje koronavirusa obudilo še eno avtomobilsko legendo (foto: Ma-de Studio) Ma-de Studio
19. 10. 2020

Bolha, Pejek, Peglica je le nekaj izrazov, pod katerimi poznamo legendarnega Fiata 126p, po zaslugi tovarne v mestu Tychy na Poljskem pa tudi Polski Fiat. V približno 20 letih proizvodnje je bilo zaradi njegove posrečene podobe in pa podobne zasnove kot Fiat 500 ter nenazadnje nizke cene izdelanih 4,7 milijona primerkov, avtomobil pa se je zapisal globoko v srca ljubiteljev. Pravzaprav dandanes postaja vse bolj cenjen klasik.

Da bi pri Fiatu kmalu izdelali njegovega naslednika je bolj ali manj nemogoče pričakovati, saj je zanimanje za mestne avtomobile v upadanju, hkrati pa jim v tem segmentu obstoječi Fiat 500 povsem zadostuje. So se pa zato kljub temu 'izdelave' lotili v italijanskem oblikovalskem studiu Ma-de in izdelali lastno študijo avtomobila, prirejeno za 21. stoletje.

Kot rečeno gre za študijo avtomobila, poimenovano Fiat 126 Vision, kar pomeni, da serijske proizvodnje ne gre pričakovati. A sam avtomobil zaradi tega ni nič manj zanimiv. Kot nam je zaupala Andrea Della Vecchia, kreativna direktorica znamke, hkrati pa tudi avtorica koncepta gre za električno gnan avtomobil, ki naj bi obdržal vse prepoznavne elemente izvirnika v kabini pa naj bi ponujal dovolj prostora za štiri potnike.

In zakaj prav Fiat 126?

38-letna oblikovalka pojasnjuje, da je razlogov za to več. Fiat 126 je bil namreč avtomobil njene tete in hkrati tudi prvi avtomobil, ki ga je vozila sama. Ob tem priznava, da so ji avtomobili tega obdobja precej bolj pri srcu, tako zaradi podobe, kot same tehnike oziroma pomanjkanja le-te, saj avtomobil nimam nikakršnih elektronskih pripomočkov.

Študijo avtomobila je izdelala v sodelovanju s sodelavcem Giuseppejem Cafarellijem, pri čemer pa je bilo eno izmed vodil tudi to, da ohrani kar največ prepoznavnih oblikovalskih elementov izvirnika, kot so padajoča zadnja streha in pa kvadratne luči. O serijski proizvodnji sicer ne razmišlja, vendar pa je že z izdelavo vizije uresničila svoj cilj, svoje sanje, saj, kot pravi sama »Če sam ne uresničiš svojih sanj, potem te bo našel nekdo, ki te bo najel za uresničitev njegovih.«