Oče IMV-jevega kombija se predstavi: v Bistro prihaja razstava o legendarnem inženirju

Razstava o Martinu Severju bo občasno postavljena na ogled na manjšem prostoru galerije nad križnim hodnikom v Bistri.

Oče IMV-jevega kombija se predstavi: v Bistro prihaja razstava o legendarnem inženirju (foto: Arhiv AM) Arhiv AM
11. 5. 2018

Kdo se ne spomni IMV-jevega kombija? Legendarno vozilo, ki so ga v Revozu proizvajali še v času, preden je zagotovo ostalo v spominu predvsem starejšim bralcem, mlajšim pa malo manj, in še to najverjetneje v obliki nekdanjih gasilskih kombijev, ki so svojo funkcijo vestno opravljali še pred kakšnimi 15 ali 20 leti, vsaj pri kakšnih prostovoljnih društvih.

Da pa spomin na kombi, predvsem na njegovega očeta Martina Severja, ne bi povsem izginil, so se pri Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri odločili v čast slovenskemu inženirju postaviti občasno razstavo. Ta ne bo zajemala le zgodovine kombija, saj je bil Sever znotraj IMV-a dejaven tudi na področju razvoja prikolic, prav tako pa zunaj novomeškega podjetja in avtomobilske industrije.

V sklopu razstave, ki bo vrata odprla 17. maja, bodo tako med drugim predstavljeni Severjevo otroštvo, šolanje in študij na ljubljanski fakulteti za strojništvo, prva zaposlitev v mariborskem TAM-u in zanimanje za letalstvo ter ne nazadnje delo v IMV-ju. V Novem mestu je Sever pustil največji pečat, saj je sodeloval pri razvoju avtodomov, počitniških prikolic, že omenjenega kombija terenskega vozila, postavil pa je tudi temelje za razvoj prvih, danes izredno priljubljenih mobilnih hišic. Razstava bo zajemala številne fotografije in osebne predmete iz Severjevega življenja, predstavljene pa bodo še nekatere makete dejanskih vozil.