Papežev Lamborghini gre na dražbo

Za Huracana naj bi v Monaku iztržili vsaj četrt milijona evrov.

Papežev Lamborghini gre na dražbo (foto: Lamborghini) Lamborghini
2. 5. 2018

Pred več meseci, natančneje novembra, smo poročali o tem, da je Lamborghini posebej za papeža Frančiška izdelal prav posebno izvedbo svojega športnika, model Huracan LP580-2. Za avtomobil je bilo že takoj znano, da ga trenutni papež ne bo uporabljal, ampak ga bo prodal na dražbi, izkupiček pa bo posredoval v dobrodelne namene.

V belo obarvan avtomobil s črnimi dodatki in zlatimi črtami – enake barve bodo prevladovale tudi v notranjosti avtomobila – bo že zelo kmalu naprodaj. Dražba, ki jo bo izvedla ugledna dražbena hiša RM Sotheby's, bo namreč v Monaku potekala 12. maja, na njej pa bodo med drugim ponudili enega izmed le 80 narejenih primerkov Lamborghinija Diabla GT, katerega izklicna cena bo znašala 875 tisoč evrov, a bo ta glede na redkost avtomobila in stanje (prevoženih ima le 276 kilometrov) nedvomno presegla milijon.

Vrednost papeževega avtomobila naj bi na drugi strani bila precej nižja. V dražbeni hiši tako ocenjujejo, da bi zanj lahko iztržili med 250 in 350 tisoč evrov. Za primerjavo, za enak avtomobil, le brez papeževega 'podpisa', v tovarni zahtevajo malenkost manj kot 170 tisoč evrov. Denar bo, kot je znano, odšel v dobrodelne namene, 70 odstotkov celotnega zneska pa bo papež namenil obnovi iraškega mesta Nineveh, poškodovanega v času okupacije ISIS-a.