Poglejte, koliko je treba odšteti za tega športnega klasika

V Jaguarjevem oddelku za klasične avtomobile so dokončali prvi model C-Type Continuation, za katerega hočejo pravo bogastvo.

Poglejte, koliko je treba odšteti za tega športnega klasika (foto: JLR) JLR
6. 7. 2022

Gre za repliko modela iz zgodnjih petdesetih let prejšnjega stoletja, ki bo po voznem preizkusu pripravljen za dostavo kupcu. V pripravo sestavnih delov in izdelavo je bilo vloženih okoli 3000 ur dela. Vse originalne replike v ponudbi so izdelane po natančnih tovarniških specifikacijah, ki so veljale  za dirkaško sezono 1953. Kupci lahko izbirajo med dvanajstimi barvami zunanjosti za nadaljevanje serije, vključno z britansko dirkalno zeleno in pastelno modro s kontrastnim poljem za dirkalno številko. Za notranjost je na voljo paleta osmih odtenkov usnja.

Prvi model v ponudbi je obarvan v pastelno zeleno in ima usnjene sedeže v zeleni barvi. Videz se zgleduje po zmagovitem originalnem C-Typeu, ki je 29. junija 1952 zmagal na 50 krogih (224 km) dolgi dirki športnih avtomobilov v Reimsu v Franciji. Z Jaguarjem, ki ga je vozil Stirling Moss, je športni avtomobil, opremljen s kolutnimi zavorami, ki so bile takrat popolna novost, prvič zmagal na avtomobilski dirki. Nova tehnologija je skupaj z lahko aluminijasto konstrukcijo, zmogljivim šestvaljnikom in prefinjeno aerodinamiko pomembno prispevala tudi k zmagi tega dirkalnika na sloviti dirki 24 ur Le Mansa leta 1953.

Cena replike je seveda v milijonskih višavah: Jaguar C-Type Continuation je mogoče naročiti za približno 1,75 milijona evrov plus davek, ki ga hočejo v posameznih državah. Replike dirkalnikov je že  odobrila Svetovna avtomobilska zveza FIA in lahko sodelujejo na vseh zgodovinskih dogodkih.