Porsche 911 930 z motorjem formule 1 bo postal resničnost

Pred več kot tremi desetletji so en tak testni avtomobil naredili pri Porscheju, zdaj pa jih bodo 11 pripravili v majhni avtomobilski delavnici v Veliki Britaniji.

Porsche 911 930 z motorjem formule 1 bo postal resničnost (foto: Porsche) Porsche
12. 10. 2018

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je Porsche dominiral avtomobilskemu športu. Zmage so Nemci osvajali v Le Mansu, pripravljali so se na vstop v kategorijo B svetovnega relija (in 'spotoma' osvojili še zmago na reliju Dakar), ne nazadnje pa so njihovi pogonski stroji, poznani pod imenom TAG-Porsche, poganjali tudi dirkalnike moštva McLaren. Prav ti motorji pa bodo zdaj pot našli tudi v cestne avtomobile.

Zamisel, da bi 1,5-litrski V6 turbo motor vgradili v osebni avtomobil, je zrasla na zelniku britanskega specialista za predelave superšportnih avtomobilov Lazante, za predelavo pa so izbrali verjetno kar najprimernejšega kandidata, model 911 generacije 930. Tega so namreč v Stuttgartu izdelovali med letoma 1975 in 1989, torej v času, ko je bil Porsche dejaven v formuli 1. Govori se celo, da naj bi Porsche v času razvoja enega izmed omenjenih motorjev vgradil v zadek prav takšnega avtomobila, s katerim naj bi nato preizkušali vzdržljivost in delovanje agregata.

Pri Lazanteju bodo z dovoljenjem McLarna skupno pripravili 11 tovrstnih predelav, prav v vseh avtomobilih pa bodo uporabljeni motorji, ki so bili pred tem uporabljeni v dirkalnikih formule 1, njihova zgodovina pa bo zapisana na posebni nalepki na zadnji steni avtomobila. A nekaterih sprememb bodo motorji vseeno deležni. Ob njihovi prenovi, za katero bodo poskrbeli strokovnjaki pri podjetju Cosworth, bodo namreč izgubili približno 200 'konjev' moči; krivulja se bo tako ustavila v bližini 800 'konjev' oziroma 588 kilovatov. Menimo, da še vedno dovolj.