Pozabljena legenda osvaja London. Uganete poreklo? (video)

Mu bo več kot 40 let po predstavitvi vendarle uspelo doseči tako zelo željeni cilj njegovih ustvarjalcev?

Pozabljena legenda osvaja London. Uganete poreklo? (video) (foto: Aston Martin) Aston Martin
16. 11. 2021

Navzgor odpirajoča se vrata, nepobarvana karoserija in pravokotni žarometi... Tri lastnosti, zaradi katerih se zdi, da je govora o DeLoreanu DMC-12. A superšportnik, ki ga je v objektiv ujel vloger TFJJ je od irsko-ameriškega avtomobila precej manj znan, a precej bolj zmogljiv, povezuje pa ju še kak element več. Med njimi tudi glavni inženir, Mike Loasby, ki se je po zaključku projekta preselil v ekipo Johna DeLoreana.

Čeprav smo od britanske znamke Aston Martin vajeni, da avtomobilske navdušence razvaja s klasično zasnovanimi kupeji, pa včasih presenetijo tudi s kakšnim superšportnikom, kot sta Valkyrie ali pa Vulcan. Ali pa Bulldog. Takšno je namreč ime klinasto oblikovanega avtomobila, ki so ga predstavili leta 1979, pri čemer je bila želja podjetja izdelati najhitrejši serijski avtomobil na svetu. Ta naj bi presegel magično mejo 200 milj oziroma 320 kilometrov na uro, izdelali pa bi le kakih 15 vozil.

No, načrti znamke so vsaj deloma padli v vodo. Avtomobil je namreč dosegel hitrost 'le' 191 milj oziroma 308 kilometrov na uro, načrti o serijski proizvodnji pa so bili zavrženi in tako je bil izdelan zgolj en avtomobil – in še ta naposled do nedavnega tudi pozabljen. Vse dokler se ga niso lotili pri britanskem podjetju, specializiranem za restavracije najbolj imenitnih avtomobilskih klasikov, Classic Motor Cars.

Avtomobil so pod taktirko Richarda Gauntletta, sina generalnega direktorja Aston Martina v času Bulldogovega nastanka obnavljali kar 18 mesecev, 11 delavcev pa mu je namenilo preko 6.000 ur dela. pa čeprav vozilo in bilo v pretirano slabem stanju. Pri tem so posebno pozornost namenili tudi 5,3-litrskemu osemvaljniku, ki ob pomoči turbo puhal proizvede kar 600 'konjev' ali 442 kilovatov moči, hkrati pa so posodobili sistem za vbrizg goriva in druge komponente. Motor naj bi v prihodnje pridobil še dodatnih 50 'konjev'.

Za volanom omenjenega športnika je v videu mogoče videti lastnika unikatnega športnika, Philipa Sarofima, ki je bil ob septembrskem razkritju vozila nad rezultatom naravnost navdušen. In očitno avtomobil ne bo namenjen zgolj ogledovanju, pač pa bo na cesti preživel precej časa. Še več. Sarofim želi ob pomoči Aston Martinovega testnega voznika Darrena Turnerja odpraviti 'krivico' in s prihodnjimi modifikacijami naposled doseči, da bo Bulldog vendarle presegel magičnih 320 kilometrov na uro.