Prehitra vožnja ga je stala že 280.000 evrov - kako je to mogoče?

Finci se držijo načela, da mora biti kazen vzgojna.

Prehitra vožnja ga je stala že 280.000 evrov - kako je to mogoče? (foto: Profimedia) Profimedia
7. 6. 2023

Finski poslovnež Anders Wiklöf je na cesti, kjer je hitrost omejena na 50 kilometrov na uro, nedavno peljal 82 km/h in pri tem so ga ujeli policisti in ga kaznovali. 10 dni odvzema vozniškega dovoljenja in 121.000 evrov denarne kazni. 

Zakaj toliko?

Finci za izračun denarne kazni za prometne prekrške uporabljajo drugačno formulo kot mi. Višina kazni je odvisna od prekrškarjevega dnevnega prihodka in seveda stopnje prekrška.

"Dnevna kazen"

Dnevna kazen znaša približno polovico posameznikovega neto dnevnega prihodka, število zaračunanih dnevnih kazni pa je odvisno od stopnje prekrška. Hujši, kot je prekršek, več dni je posameznik kaznovan.

Ima težko nogo

76-letnik, ki je ustanovitelj večmilijonskega holdinga, je bil visokih kazni za prekoračitev hitrosti deležen že v preteklosti. Leta 2013 je za prehitro vožnjo plačal 95.000 evrov globe, pet let kasneje pa še 63.000. Tako ga je prehitra vožnja zgolj v teh treh primerih stala že malce manj od 280.000 evrov.

Za približno takšen znesek lahko na enem izmed slovenskih portalov najdemo novega Porscheja 911 Turbo S, novega Ferrarija Romo ali pa dve leti starega Bentleyja Bentaygo.

Rekorder je Švicar

Absolutni svetovni rekord v višini kazni za prehitro vožnjo pa naj bi si lastil Švicar, ki je med Lozano in Bernom z motorjem vozil 290 kilometrov na uro. Tam je sistem kaznovanja podoben finskemu in motorista je prehitra vožnja stala okoli 1,1 milijona evrov - približno 3660 evrov na dan, 300 dni zapored.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Veliki zvezdniški ljubitelj bencinskih hlapov, je presedlal na hibrida! Prepričal ga je ta avtomobil …

Priporočamo tudi: Zakaj imajo električna vozila (praviloma) pogon zadaj? Odgovor vam zaupamo mi ...